Полша може и да критикува Унгария за нейния неутралитет във войната, както и за призовите й за прекратяване на санкциите срещу Русия, но въпреки тази своя позиция търговията за милиарди от страната към Русия продължава да тече с пълна сила.

Износът на Полша за Русия е пада рязко през първата половина на 2022 г.(инвазията стартира през февруари миналата година), но започва значително да се покачва през втората половина на годината, показват данни на статистическата служба Eurostat, цитирани от местни издания.

Полша може и да критикува Унгария за нейния неутралитет във войната, както и за призовите й за прекратяване на санкциите срещу Русия, но въпреки тази своя позиция търговията за милиарди от Полша към Русия продължава да тече с пълна сила.

Износът на Полша за Русия е пада рязко през първата половина на 2022 г.(инвазията стартира през февруари миналата година), но започва значително да се покачва през втората половина на годината, показват данни на статистическата служба Eurostat, цитирани от местни издания.

Само за четвъртото тримесечие на 2022 г. Полша е изнесла стоки за Русия на стойност 1,2 милиарда евро. И дори това да представлява спад от 44 процента спрямо 2021 г., има значително покачване спрямо второто и третото тримесечие на годината, според полския информационен бюлетин Forsal.

Само през март износът пада под 300 милиона евро, а през април под 200 милиона евро, след което се забелязва възстановяване и сега износът се изчислява на над 300 милиона евро на месец.

Според данните Полша е третият по големина износител от ЕС за Русия. Само Германия и Италия изнасят повече.

Какво изнася

Това са предимно промишлени продукти, които възлизат на почти 830 милиона евро. Вторият най-голям дял е на синтетичните влакна (371 милиона евро), а на трето място са фармацевтичните продукти с износ на стойност 353 милиона евро - увеличение от 18%, спрямо 2021 г.

Забелязват се и спадове в износа в области като превозни средства (-69%) и електроника (51%). Износът на експлозиви и боеприпаси на практика спря, което се очакваше.

От другата страна..

Намалява стойността на вноса за Полша от Русия и то значително: цифрите показват спад 61%, в сравнение с 2021 г., когато енергията представляваше по-голямата част от вноса. Спадът дойде въпреки покачването на цените на енергията. Полша падна на седмо място (от второ) в ЕС по отношение на обема на вноса от Русия.

Унгария обаче увеличава вноса и се изкачва на 3-то място, от 13-то в със 194% увеличение на вноса от Русия. Унгарският премиер Виктор Орбан не веднъж е казвал, че санкциите срещу Русия вредят повече на европейците, отколкото на руснаците, и че трябва да бъдат премахнати до края на годината.

По данни на Eurostat търговията на ЕС с Русия намалява драстично след нахлуването на Русия в Украйна. ЕС наложи ограничения върху вноса и износа на определени стоки. Ефектите от тези мерки са видими през последните месеци.

Делът на Русия във вноса на ЕС от трети държави спадна от 9,5% на 4,3% между февруари 2022 г. и декември 2022 г. През същия период делът на Русия в общия износ на ЕС извън ЕС спадна от 4% на 2%.

Търговският дефицит на ЕС с Русия достигна своя връх от 18,2 милиарда евро през март 2022 г.

Стойността на вноса от Русия спадна от 21,8 милиарда евро през март 2022 г. до 10,3 милиарда евро през декември 2022 г. или с 53%.

Както може да се очаква най-голям спад е регистриран при въглищата (от 45% през 2021 г. на 22% през 2022 г.), природния газ (от 36% на 21%), торовете (от 29% на 22%), петрола (от 28% % до 21%) и желязо и стомана (от 16% до 10%).