Най-голямата икономика в Европа се насочва към рецесия и ще се свие с около 1% през 2023 г., според икономисти от Deutsche Bank.

Намаляването на доставките на природен газ, спадът в САЩ и други неприятни фактори ще доведат икономиката до свиване през втората половина на тази година, казват анализатори. Според експертите рекордната инфлация все още не е достигнала своя връх, пише Bloomberg.

Последното свиване на енергийните доставки е проблем в цяла Европа и особено в Германия, заради силната зависимост на страната от руския газ. Основното притеснение е, че Кремъл може да избере да използва работата по поддръжката на газопровода "Северен поток 1" като извинение за пълно спиране на доставките.

"Изглежда логично да се предположи, че Русия ще продължи да търси начини да наруши икономическата активност в Европа като отмъщение за западните санкции и финансовата и военна подкрепа за Украйна", пишат икономистите. "Въздействието върху индустриалното производство и икономическата несигурност почти сигурно ще тласнат германската икономика към рецесия през втората половина на 2022 г."