Доходите в България ще продължават да растат и през 2018 г. Това прогнозира пред БНТ министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

В страната ни има ниска безработица и дори глад за квалифицирана работна ръка. Синдикати и работодатели предвиждат 10-12% ръст на заплатите. Бизнесът обаче е недоволен от повишаването на минималната работна заплата, посочи Петков.

Държавата също ще помогне за квалификацията на кадрите и задоволяване нуждите на трудовия пазар. "Залагаме подобряване качеството на работната сила. Със 73 млн. лева се планират програмни мерки за подобряване на труда", каза министърът.

Това ще доведе до повишаване цената на труда - с 6.6% ще нарасне компенсацията на едно заето лице през 2018 г., добави Петков.

Работи се и върху подобряване на пенсионната система.

"Работна група разработва концепция за изплащане на пенсии и за регламентиране на втория стълб. Постигнахме съгласие пенсионните дружества да могат да предлагат на своите клиенти възможност за избор между няколко пенсионни продукта. Основният продукт трябва да бъде пожизнена пенсия", посочи социалният министър.