Потребителите в Европа и Съединените американски щати не бързат да похарчат натрупаните над $2,7 трлн. допълнителни спестявания, хвърляйки сянка върху надеждите, че закътаните по време на пандемията средства ще подхранят икономическия растеж, пише Bloomberg.

Насред облекчаването на част от рестрикциите през лятото, спестяванията в еврозоната намаляват само минимално през август, а държави като Италия отчитат ръст. Данните показват, че и в САЩ потребителите не харчат парите.

Липсата на значим ръст на вътрешното потребление, очакван от някои икономисти, подсказва, че прогнозите за продължаващ инфлационен шок няма да се сбъднат. Докато закътаните средства ще помогнат на домакинствата да се справят с растящите сметки за отопление, скромното търсене ще ограничи възможността на бизнеса да прокара увеличение на цените. Bloomberg изчислява, че допълнителните спестявания, натрупани след началото на кризата, възлизат на $2,3 трлн. в САЩ и почти €400 млрд. в еврозоната.

Агенцията допълва още, че заради недостига на различни стоки дори и търсенето от страна на потребителите да расте, то парите няма как да бъдат похарчени. Друга причина е, че най-голямо натрупване на нови спестявания се отчита при възрастните групи и вече заможните - които пък най-малко харчат допълнително.