Международният съвет по зърното повиши за пореден път прогнозата си за световната реколта от зърнени култури през настоящия и следващия селскостопански сезон до нови рекордни стойности.

Оценката за производството на зърно през настоящия сезон е увеличена с 6 млн.тона до 2,011 млрд. тона, като причината е в подобрените перспективи пред реколтите в страните от южното полукълбо. Ако прогнозата се оправдае, резултатът ще надхвърли показателя за миналия сезон с 5%, пише сайтът SINOR.

Предвиждането за световната търговия със зърно също е завишено, в случая - с 2 млн. тона до 345 млн. тона, тъй като Индия изглежда ще внесе повече пшеница, отколкото се очакваше досега. Това означава, че продадените на международните пазари количества ще отстъпват с 1 млн. тона от рекорда, поставен през миналия сезон.

Въпреки високото търсене на зърното на международните пазари преходните запаси ще достигнат нов връх от 516 млн. тона в края на сезона, или с 3 млн. тона повече от прогнозираните през март, нараствайки с 8% спрямо сезон 2015-2016 г.

Прогнозата за световната реколта от зърно през следващия сезон е увеличена с 4 млн. тона до 2,054 млн. тона, като при пшеницата положителната корекция е с 1 млн. тона до 735 млн. тона, а при царевицата - с 2 млн. тона до 1,026 млрд. тона.

Оценката за преходните запаси е повишена с 8 млн. тона до 491 млн. тона, но те ще останат с 5% под прогнозираните за края на настоящия сезон заради ръста на световното потребление. При пшеницата предвиждането е завишено с 5 млн. тона спрямо направеното през март, но резултатът ще остане с 1 млн. тона под този от настоящия сезон, докато при царевицата корекцията е с 2 млн. тона нагоре до 207 млн. тона - с 20 млн. тона под очаквания показател за сезон 2016-2017 г.

Експертите на съвета са по-скептични относно световната търговия със зърно през следващия сезон, която се очаква да се свие с 3 млн. тона спрямо настоящия до 342 млн. тона, но все пак са завишили оценката си спрямо направената през март с 2 млн. тона.