На европейското производство ще му отнеме дълго време да успее да компенсира ударът, нанесен му от коронавируса, след като секторът показа безпрецедентен срив през април.

Според месечния доклад на анализаторската фирма IHS Markit се посочва, че възстановяването от неработните седмици за фабриките ще бъде "разочароващо бавно". С европейските икономики, които все още не работят на пълни обороти, бизнесът и работните места остават изправени пред значителни рискове.

Индексът IHS Markit показва, че доверието в индустрията е паднало до рекордно ниско равнище през април, а съкращаването на работни места е било най-значителното от 2009 година насам. В същото време производствената активност в Еврозоната е на най-ниското си равнище от 1997 година насам - годината, в която от фирмата започват да следят тези данни.

Конкретно данните за Франция и Италия са доста слаби, а тези за Испания и Германия са на най-лошото си равнище за последните 11 години, пише Bloomberg.

"След като някои държави, включително Германия, Испания и Италия започнаха бавно да отварят икономиките си, може да се надяваме, че само април е бил в окото на бурята", казва главният бизнес икономист в компанията Крис Уилиамсон.

Все пак експертите посочват, че ще отнеме доста повече време за някои бизнеси да възстановят активността си, както и търсенето на нивата отпреди епидемията.