Китайската енергийна криза започна да достига и домовете, създавайки рискове от социална нестабилност до икономическо забавяне и проблеми с доставните вериги, пише Bloomberg.

Жителите на няколко северни провинции вече са изправени пред често спиране на тока, а светофарите в поне един голям град в района не работят и създават хаос. Междувременно в Гуандун - южен индустриален хъб с икономика по-голяма от тази на Австралия, властите настояват хората да използват естествена светлина в домовете си и да ограничат използването на климатици, след като по-рано бяха въведени ограничения и за заводите.

Проблемите подчертават колко бързо ескалира енергийната криза. Китай типично първо иска от големите индустриални потребители да намалят потреблението, когато има проблем с доставките. Икономистите в Nomura и China International Capital намалиха прогнозите си за растеж на цялата китайска икономика заради недостига на електроенергия. А спирането на тока в заводите създава още повече притеснения за доставните вериги.

Недостигът ще накара компаниите да повишат цените на стоките за китайските потребители, което ще забърза инфлацията, според комунистическия официоз People's Daily. Това ще донесе ненужни безредици в икономиката и обществото, пишат от изданието.

Ограниченията вероятно ще продължат чак до март, според вицегубернаторът на региона Дзилин, който е сред засегнатите. Според местните медии китайците трябва да се подготвят и за спирания на водата.

В Гуандун местните власти настояват още офис работниците да използват стълбите за първите три етажа, моловете да намалят времето, в което осветяват рекламите си, а в домовете си хората да държат климатиците над 26 градуса по Целзий.

Недостигът вероятно ще засегне растежа на Китай с 0,1 до 0,15 пр. п. през третото и четвъртото тримесечие, според икономистите от CICC. Nomura пък намали прогнозата си до 7,7% от 8,2%.