Американските индекси са барометър за представянето на световните фондови пазари, като в тях е концентрирана повече от 50% от световната пазарна капитализация. Ето защо - инвеститорите почти винаги се опитват да прогнозират какво ще се случва на щатските пазари.

Ето някои прогнози от водещи експерти за следващата година, която може да ви ориентира в ситуацията:

Майкъл Уилсън, главен капиталов стратег в Morgan Stanley

S&P 500 ще достигне нова ценови дъна от между 3000 до 3300 през първото тримесечие на следващата година, преди да скочи обратно до нивото от 3900 до края на 2023 г., според Майкъл Уилсън от Morgan Stanley, главен капиталов стратег.

Уилсън беше една от най-гласовитите мечки на Уолстрийт и правилно прогнозира разпродажбите на фондовия пазар тази година. Но той вижда "страхотна възможност за закупуване" в бъдеще, с призива си, че акциите ще достигнат ново дъно през първото тримесечие.

"Ще постигнем ново дъно някъде през първото тримесечие и това ще бъде страхотна възможност за покупка", каза Уилсън в интервю за CNBC.

 С добри перспективи ли са цикличните акции

С добри перспективи ли са цикличните акции

Трайно ли е поскъпването? Това е въпросът...

"Защото докато стигнем до края на следващата година, ще гледаме към 2024 г., когато приходите всъщност ще се ускорят отново." "Мисля, че сме във финалната фаза. Но последните етапи могат да бъдат много предизвикателни, нали?"

Наскоро, екип от стратези на Morgan Stanley, ръководен от Уилсън, прогнозира, че S&P 500 ще завърши следващата година почти наравно с това, което е сега, на ниво от 3900 пункта. S&P 500 затвори със спад от 0,4% до 3949 в понеделник.

Въпреки че целта в края на 2023 г. може да изглежда невълнуваща в сравнение с текущото ниво, Уилсън смята, че пътят "ще бъде доста нестабилен". След като получиха известна "критика", Уилсън и неговият екип обясниха прогнозата си по-подробно в понеделник, в бележка, която включва три допълнителни точки, които да бъдат разгледани до края на 2023 г.: Първо, S&P 500 няма да се счупи преди пазарът на труда.

Вместо това, това ще даде възможност за резултат от меко кацане "в полза на съмнението". Бенчмаркът за акции в момента се търгува над своята 200-седмична пълзяща средна стойност от 3639 пункта (виж графиката). Той също така вижда потенциал ралито да продължи до 4150 пункта или повече до края на 2022 г.

Подкрепяйки призива си S&P да достигне дъно през първото тримесечие на 2023 г., Уилсън и неговият екип смятат, че S&P 500 може да достигне дъно от 3000 до 3300 пункта.

По наше мнение, това, което беше оценено, беше "върхът на ястреб" от страна на Федералния резерв, а не "материален спад на печалбите", каза екипът. Екипът прогнозира значително свиване от 15-20% на бъдещата печалба на акция, а не "скромно" свиване на печалбата подобно на това през 2015/2016 г.

Въпреки това, екипът на Уилсън също вижда отскок от дъното на първото тримесечие, тъй като пазарът ще започне да отчита възстановяването на растежа доста преди изоставащите твърди данни да станат по-конструктивни.

"Според нас ние сме в точката от цикъла, в която приемането на по-линеен път на цените няма голям смисъл, тъй като това вероятно ще бъде среда за търговия за известно време."

Основните индекси на Уолстрийт започнаха седмицата със спад, тъй като нов кръг от затваряния поради COVID-19 в големите градове на Китай натежа на пазарите. S&P 500 загуби 0,4%, а Nasdaq Composite падна с 1,1%.

Джеръми Сийгъл, професор по финанси в Wharton

Джеръми Сийгъл смята, че шестте повишения на лихвените проценти от Фед тази година вече са унищожили инфлацията, а данните все още не го показват. "Мисля, че по същество 90% от нашата инфлация е изчезнала", каза той пред CNBC, посочвайки като доказателство забавящия се пазар на жилища. Сийгъл и по-склонни икономисти като него твърдят, че най-лошото от инфлацията вече е отминало.

Те посочват факта, че цените на жилищата съставляват приблизително една трета от CPI, един от най-често срещаните измерители на инфлацията, и отбелязват, че жилищният пазар вече се забавя.

Вече има 28 някога нажежени жилищни пазара, където цените на жилищата са спаднали с 5% или повече от преди година, а молбите за закупуване на ипотечни кредити са намалели с 41% през същия период.

Сийгъл казва, че Федералният резерв е пренебрегнал болния пазар на жилища, защото те разглеждат остарели данни за CPI, които измерват промените в цените на жилищата със закъснение. "Искам да кажа, че жилищата са поевтинели, но начинът, по който правителството го изчислява, е толкова изостанал, че ще продължи да показва увеличения", обясни той.

Професорът от Wharton твърди, че новите данни през следващите месеци, включително индексът на цените на жилищата на Case-Shiller, ще започнат правилно да илюстрират дефлацията, идваща от жилищния пазар, което ще накара Фед да спре повишаването на лихвените проценти. "На Фед отне твърде много време да го разберат и все още не са го разбрали, че инфлацията по същество е приключила, но ще го направят и мисля, че ще го разберат може би много късно тази година или началото на следващата година", каза Сийгъл.

"И мисля, че веднага щом го разберат, ще видите голямо увеличение на цените на акциите." Сийгъл вярва, че когато Фед осъзнае, че инфлацията изчезва и реши да спре повишаването на лихвените проценти или дори да ги намали, това ще предизвика ръст от 15% до 20% на S&P 500.

Бил Акман, основател и главен изпълнителен директор на Pershing Square Capital

Инфлацията, измерена чрез индекса на потребителските цени (CPI), нарасна със 7,7% спрямо предходната година през октомври. Въпреки че това е доста под пика от 9,1%, наблюдаван през юни, това е далеч от целевата лихва от 2% на Фед. Много икономисти и бизнес лидери твърдят, че дори след агресивното повишаване на лихвените проценти тази година, Федералният резерв трябва да свърши много работа, за да постави инфлацията наистина под контрол.

И Бил Акман вярва, че може изобщо да не успеят да достигнат 2%. "Не вярваме, че е вероятно Федералният резерв да успее да върне инфлацията до някакво постоянно ниво от 2%", каза той пред инвеститорите в средата на ноември.

Ще решат ли по-високите лихви проблема с инфлацията в САЩ

Ще решат ли по-високите лихви проблема с инфлацията в САЩ

Лихвите стават все по-високи и на Стария континент

Мениджърът обясни, че има дългосрочни структурни промени в глобалната икономика като повишаване на заплатите, преход към чиста енергия и деглобализация, които ще увеличат разходите на компаниите и ще поддържат инфлацията висока през следващите години.

По-специално Акман твърди, че "on-shoring" - преместването на предишни чуждестранни бизнес операции обратно в САЩ - може да повиши разходите за труд и материали за американските компании и да увеличи инфлацията. "В крайна сметка ще трябва да приемем по-високото ниво на инфлация, което е свързано с деглобализацията", каза той.

"Ние силно вярваме в тезата, че много повече бизнеси ще се приближи до дома и ще е по-скъпо да се прави бизнес тук."

Поради тези дългосрочни структурни промени, които ще изострят инфлацията, Акман вярва, че Фед ще трябва да се придържа към своите оръжия с повишаване на лихвените проценти. Но той обясни, че тези повишаващи се лихви ще послужат само за повишаване на дългосрочните лихвени проценти по облигациите, което е "риск за акциите".