Бюджет 2022 е реалистичен, изпълним и ще покрие абсолютно всички решения за увеличение на пенсиите. Това заяви управителят на НОИ Ивайло Иванов пред БНТ.

Според него се получило така, че доста хора смесили доходите от пенсиите си с COVID добавката. Всички пенсии били увеличени, няма пенсия, която да не е увеличена, уточни Иванов.

Той не може да се ангажира какво ще се случи, когато изтече COVID добавката, но тя рано или късно ще спре. Най-добре е да спре възможно най-рано, но има заявки да се потърси вариант, при който добавката да влезе в пенсиите и да се повишат доходите, посочи управителят на НОИ.

Ивайло Мирчев: Няма разнобой в коалицията за максималния осигурителен доход

Ивайло Мирчев: Няма разнобой в коалицията за максималния осигурителен доход

Старото ръководство на КЕВР подготвяло капан на властта

Според него би било политическо решение за индексация на пенсиите. Разиграват сe различни варианти, търси се най-доброто решение и Иванов е убеден, че ще се намери добро решение за хората, а ако политиците го подкрепят, ще бъде прието.

По думите му максималният осигурителен доход трябва да бъде увеличен с аргумент, че през последните години не е увеличаван. С 42% нараснаха минималният и средният осигурителен доход и много се доближи разликата помежду им. Когато лицата се осигуряват, те се надяват да получат адекватна пенсия.

ДПС: Долу ръцете от НОИ
Обновена

ДПС: Долу ръцете от НОИ

ДПС не подкрепя бюджета на ДОО

227 000 души се осигуряват на 3 000 лева и около 160 000 души се осигуряват на над 3 400 лв. Предложението за максималния осигурителен доход е добро, оцени шефът на НОИ и призова да не се гледа на фирмите като фирми, които осигуряват само бизнес. Ако това е ограничено в момента и се приемат осигуровките като някакъв данък или тежест, нека да се погрижат за своите служители, посъветва Ивайло Иванов.

"Тежестта е поравно между работодателя и лицето и е по-добре все пак максималният осигурителен доход да е вървящ и да се върви в една правилна посока", настоя шефът на НОИ.

Във връзка с увеличаване на парите за майчинство от 650 на 710 лева, Ивайло Иванов отбеляза, че е добре, че майчинството се обвързва с минималната работна заплата.

И синдикати, и работодатели със забележки по проектобюджета на Василев

И синдикати, и работодатели със забележки по проектобюджета на Василев

Проектът ще бъде внесен с минимална заплата 710 лева и максимален осигурителен доход от 3400 лева