През последните дни борсовите индекси удариха исторически рекорди, въпреки че в САЩ безработицата продължава да се увеличава, а броят на хората, които ще останат без помощи точно след Коледа, е почти 14 млн. души.

Този бичи пазар обаче е към края си и след декември акциите ще започнат значителен многогодишен срив. Неговата първа фаза ще е около април, когато те ще спаднат с 40%, прогнозира основателят на HS Dent Хари Дент пред Kitco.

"Ако станем свидетели на още едно спадане на акциите, прогнозирам, че няма видим нов връх на Dow Jones, S&P, Nasdaq, биотехнологичните компании или каквото и да е друго през следващите десетилетия", каза той в интервю. "След срива на борсите през 1929 г. нямаше нов връх в следващите 24 години."

Голямата депресия – през 1929 г. и днес

Голямата депресия – през 1929 г. и днес

Какви са приликите между тогава и сега и какво можем да очакваме от настоящата криза

И този крах на борсите няма да е като разпродажбата, която видяхме през март 2020 г. "Това ще е взривяване на най-големия финансов балон в историята, чието надуване се случи благодарение на политиките на централните банки, точно както през 20-те години на XX в.

"Коронавирусът нанесе сериозен удар по-рано тази година", каза Дент. "Давам ни между девет и дванадесет месеца, за да започнем наистина да виждаме фалитите на малкия бизнес и зомби компаниите. Това не се случва изведнъж. Акциите могат да се сринат моментално, както и направиха, но фалитите отнемат време. Смятам, че към първото тримесечие те вече ще започнат да се случват."

Според него икономическото възстановяване е достигнало пика си и пазарите скоро ще го осъзнаят. Сред причините за това е именно очакваната вълна от фалити, която ще залее икономиката на САЩ след началото на следващата година, независимо от политиките на централната банка и администрацията на Байдън. Защото когато бизнесите започнат да банкрутират, даже и печатането на пари няма да може да върне борсите към растеж.

Питър Шиф: Идва цунами от фалити

Питър Шиф: Идва цунами от фалити

Според експерта се намираме в по-дълбока криза от тази през 2008 г.

"Много неща няма да се върнат към живот", каза Дент. "Видяхме V-образно възстановяване за около 80% от икономиката, която не беше трайно увредена, но голяма част от останалите 20% ще фалира завинаги."

Той очаква и потребителското търсене да се понижи, особено когато бейби бумърите започнат масово да се пенсионират, а в непосредствен план милениълите не могат да изтеглят икономиката. "Те ще се задействат от 2023 г. нататък, но не и дотогава, което означава, че демографията ще остане в лоша позиция и обременена от огромни дългове. Според мен никога няма напълно да се възстановим от това и до следващата година ще го осъзнаем."