Футболните клубове са похарчили 4.1 милиарда долара за международни трансфери през 2014 година, показват данните на ФИФА. Това е ръст от 2.5% спрямо предходната година, пише Топспорт.

Клубовете от Англия са тези, които са вложили най-много за привличането на нови футболисти. Те са похарчили общо 1.2 милиарда за трансфери.

Испанският клубове, от своя страна, са тези, които са получили най-много от сделките - 667 млн. долара. Футболните агенти и представители на играчите са получили комисионни в общ размер на 236 милиона.

Във ФИФА са получени 1793 молби от отбори, които търсят разрешение да подпишат с футболисти в детско-юношеска възраст от чужбина. Заради нарушаване на правилата за привличане на играчи до 18 години "Барселона" получи забрана за трансфери до 2016 г.

ФИФА разработва платформа за трансфери, която трябва да помогне на клубовете да следят талантливите футболисти. "Има много голяма нужда от директно общуване между клубовете. Те знаят какво се случва на вътрешния пазар, но не и на международния", каза генералният мениджър на системата TMS на ФИФА Марк Годард.