Германия има дял от близо 30% в монетарния съюз, който включва 19 европейски държави. Това показва колко опасно е да виждаме четвъртата най-голяма икономика в света почти в пълен застой през последните месеци, посочва в свой анализ за CNBC Михаел Иванович, който е бивш главен икономист на ОИСР в Париж и международен икономист в регионалната резервна банка в Ню Йорк.

Бизнесът в страната обвинява правителството за високия корпоративен данък (31% при средно 22% за Европейския съюз), нарасналите разходи за енергия, неадекватната дигитална инфраструктура, липсата на високоскоростна интернет връзка в повечето индустриални паркове, неясната икономическа и политическа ориентация.

"Германският бизнес не иска "национални шампиони"(бел.ред.: тук авторът има предвид големите компании в страната, които получават солидна държавна подкрепа) и бюрократична намеса", посочва експертът и допълва:

"Те настояват за ефективни икономически и финансови политики в подкрепа на малките и средни фирми - Mittelstand, които представляват 99% от германските компании, осигуряват около три четвърти от всички работни места и над половината от БВП.".

Икономистът смята, че може би частният сектор в Германия очаква прекалено много в настоящата ситуация на "предизвестена смърт" на управляващата коалиция.

Допълнително внимание, по неговите думи, привличат по-топлите икономически отношения с Франция след скорошните коментари на френския министър на икономиката и финансите Бруно льо Мер, че двете държави трябва да работят заедно като се "допълват", а не си "съперничат" на полето на новите технологии.

"Франция и останалата част от Европа - и, междудругото, САЩ - вероятно са очаквали Германия да стимулира активността в икономиката и да купува повече стоки и услуги от основните си търговски партньори. С бюджетен излишък от 1,7% от БВП, публичен дълг от 60,9% и търговски излишък от 8% от БВП, Берлин трябваше да води европейското и глобалното икономическо възстановяване, чрез стимулиране на вътрешните разходи и отваряне на пазарите си", посочва Иванович.

"Но това няма как да се случи. Както винаги, Франция, останалата част от Европа и САЩ ще поемат сметката за възраждане на германската икономика, тъй като немските компании увеличават обема на продажбите си на външните пазари, за да оцелеят. Това може да бъде наречено германска експортна офанзива", смята той.

Според експерта президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги не трябва да се притеснява за уязвимостта на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) на фона на глобалния търговски конфликт.

"Вместо това Драги трябва да насочи вниманието към дестабилизиращия меркантилизъм на Германия", посочва икономистът. "Германия е големият икономически проблем на Европа, но никой друг, освен Вашингтон, не смее да го посочи", завършва той.