Германското правителство ще намали драстично таксата върху потреблението на електроенергия от 2022 г., за да облекчи тежестта върху потребителите, пише БНР, позовавайки се на съобщения на операторите на мрежи днес.

Гражданите в германия имат най-високите сметки за електроенергия в ЕС. С наближаването на зимата стана още по-голям и натискът върху правителството да помогне за смекчаване цените на енергията.

С над с повече от 40% ще намалее таксата по Закона за възобновяемите енергийни източници (EEG), използвана за финансиране на разширяването на соларните и вятърните централи. Тя ще бъде до 3,723 цента за киловатчас от 1 януари, се посочва в изявление на 50Herz Transmission, Amprion, TenneT TSO и TransnetBW.

Това е най-голямото намаление досега, откакто зелената такса беше въведена през 2000 г., за да се подпомогне преходът към по-чисти енергийни източници на водещата европейска икономика.

Според министърът на икономиката Петер Алтмайер таксата EEG трябва да бъде премахната напълно през следващите няколко години, за може електроенергията да бъде достъпна.

По-високи държавни субсидии ще компенсират недостига ще бъде компенсиран, отчасти благодарение на данъка върху въглеродните емисии, въведен в началото на 2021 г.

Цените на природния газ в Европа се повишиха през последната половин година, заради коронавируса. Запасите бяха ниски след предишната зима.

Цените на едро на природния газ се увеличиха повече от три пъти през тази година. Цените на петрола и въглищата също скочиха, което подхранва опасенията за рязко покачване на инфлацията и скок на сметките за енергия.

Франция се ангажира да блокира по-нататъшното увеличение на цените на газа и електроенергията до април.