Обикновено когато става въпрос за фалити се има предвид най-често компания или някой човек, но в Обединеното кралство и градовете фалират. Нотингам, с население 323 700 жители, фактически се обяви в несъстоятелност, след като обяви значителен дефицит в бюджета от $29 милиона през финансовата 2023-24 година. Това означава спиране на всички несъществени разходи за услуги, които не се изискват по закон.

Градският съвет на Нотингам подчерта, че е изправен пред редица предизвикателства, които са довели до зейналата дупка в бюджета. Те включват търсене на пакети за социални грижи за възрастни и деца, нарастващата бездомност, инфлацията и недостатъчни доходи. Други проблеми, свързани с финансовото управление, също изострят проблема, съобщи Fortune.

Общината, управлявана от основната опозиционна Лейбъристка партия, е обявила фактическия си фалит, като е приела член 114 от закона за местното самоуправление.

Нотингам не е първият по-голям град във Великобритания, който стъпва в територията на фалита. През септември Бирмингам, вторият по големина град в Обединеното кралство, направи същото, след като не разполагаше с достатъчно средства, за да изплати искове на стойност 955 милиона долара на държавни служители. Градският съвет по онова време заяви, че е изправен пред дефицит от $109 милиона през текущата финансова година.

През следващите две години съветите в Англия може да се усетят недостиг на финансиране до близо $3,8 милиарда, прогнозира Local Government Association.

Що се отнася до Нотингам, фалитът може да е улика към увредена система за финансиране и по-мащабни структурни проблеми.