Демократите в САЩ представиха нов план за "стимулиране" на икономиката на стойност впечатляващите 2,2 трлн. долара в светлината на настоящата криза. Ако той бъде приет, въпреки че предишното подобно предложение не мина, размерът на финансовата подкрепа ще нарасне почти двойно спрямо първоначалния си размер.

От лявата партия в страната предлагат възстановяване на специалните обезщетения за безработица, възлизащи на 600 долара седмично, както и нов рунд от плащане към всеки безработен, възлизащ на 1200 долара. Местните и щатските правителства ще получат по-малко от обсъжданото по-рано - 436 млрд. долара, а колежите и университетите ще се радват на финансиране във впечатляващия размер от 225 млрд. долара.

Още измами за държавно финансиране: Фалирали компании получават кредити

Още измами за държавно финансиране: Фалирали компании получават кредити

Това са поредните измами с програмата за защита на покупателната способност в САЩ

Освен това бизнесът ще получи субсидии от Програмата за защитата на доходите. В първите ѝ две издания тя се превърна в механизъм за колосални злоупотреби, като от нея се облагодетелстваха немалко големи компании, вместо таргетирания малък и среден бизнес в САЩ.

Пред Демократите има немалко препятствия в прокарването на поредния им план. След като предишното предложение, което беше на стойност грандиозните 3,4 млрд. долара, не мина, вероятно и сега Републиканците ще блокират одобряването на пакета. Според анализаторите, те са по-склонни да приемат стимули в размер между 650 млрд. и 1 трлн. долара. За момента преговорите между говорителя на Камарата на представителите Нанси Пелоси от Демократическата партия и финансовия министър Стивън Мнучин са спрели.

"Понижихме размера на предложението си с 1 трлн. долара, а те (Републиканците) трябва да увеличат сумата, която са склонни да одобрят, защото трябва да смажем вируса", каза Пелоси. "Трябват пари, за да се победи вирусът, трябват пари, за да се направят училищата безопасни. Трябват пари, които да раздадем на хората."

Ако предложението на Демократите бъде одобрено, то ще превърне най-големите стимули в историята в още по-значителна подкрепа, въпреки че до момента никога някоя икономика не е излизала от криза в резултат на харчене. Разбира се, за политиците в САЩ, както и на много други места по света, е от решаващо значение да обещаят на хората в страната големи плащания, тъй като президентските избори вече чукат на вратата.

Голямата депресия – през 1929 г. и днес

Голямата депресия – през 1929 г. и днес

Какви са приликите между тогава и сега и какво можем да очакваме от настоящата криза

През 70-те години икономистът Милтън Фридман измисля определението "хеликоптерни пари" като ирония спрямо политиката на централните банки. Шегата идва от това, че Федералният резерв може да започне да хвърля новонапечатани банкноти на хората директно от хеликоптери.

При приемане на предложения от Демократите план, хеликоптерните пари почти ще станат действителност.