Швейцария ще подпише споразумение, подкрепящо Китайската инициатива Един пояс, един път, когато президентът Уели Маурер посети Китай този месец, затвърждавайки връзките с основен търговски партньор, докато другите западни страни гледат на гигантския проект със скептицизъм, пише Reuters.

Новата инициатива Пътя на коприната на президента Си Дзинпин е спорна, особено във Вашингтон, който смята, че това е начин за разпространение на китайското влияние в чужбина и начин Китай да натовари страните с неустойчив дълг, което Пекин отхвърля.

Заключени в търговска война с Китай, Съединените щати бяха особено критични към решението на Италия да подпише плана, първата страна от Г-7. Други на Запад са по-малко склонни да подкрепят инициативата, въпреки че мнозина запазват възможността да сменят мнението си.

Неутрална Швейцария разглежда споразумението за инициативата, което ще бъде подписано по време на пътуването на Маурер, като начин за подпомагане на икономическото развитие, особено в Централна Азия.

"Целта на меморандума е двете страни да засилят сътрудничеството си в областта на търговията, инвестициите и проектното финансиране на трети пазари по маршрутите на инициативата Един пояс, един път, съобщава финансовото министерство във вторник, без да дава повече подробности.

Маурер, който също е финансов министър, ще присъства на втората среща на върха за Един пояс, един път следващата седмица, която се очаква да събере около 40 чуждестранни лидери.

Първата среща на върха за инициативата, която предвижда възстановяване на стария Път на коприната, за да свърже Китай с Азия, Европа и извън нея, с огромни разходи за инфраструктура - беше през 2017 г.

Си също е поканил Маурер на държавно посещение на 28 и 29 април, казва неговото министерство. Швейцарски бизнес и финансови лидери ще придружават Маурер на осемдневното му пътуване в Китай.

Швейцария, една от първите западни държави, признала Народна република Китай, първата страна в континентална Европа, която постигна споразумение за свободна търговия с Китай, най-големият ѝ търговски партньор след Европейския съюз и САЩ.

Си направи държавно посещение в Швейцария през 2017 г.