Икономическата активност в еврозоната отново спадна през ноември, след като правителствата въведоха ново затваряне на икономиките и мерки за социална дистанция, за да ограничат разпространението на коронавируса, предаде CNBC.

Все пак новината, че ваксината Covid-19 може скоро да е готова за разпространение, увеличи доверието на частния сектор, че той ще може да се върне към нормалните си нива на активност през следващите 12 месеца.

Експресният съставен индекс на мениджърските поръчки (PMI) за еврозоната, който разглежда активността както в производствения сектор, така и в сектора на услугите, достигна 45,1 през ноември - най-ниският резултат за изминалите шест месеца и спад от почти 5 пункта в сравнение със стойността му през октомври. Стойност под 50 пункта говори за рецесия в производството и услугите.

"Икономиката на еврозоната се върна към свиване през ноември заради подновените политики за спиране на вируса," заяви Крис Уилямсън, главен икономист в IHS Markit.

Заради втората вълна от случаи на коронавирус през есента, много европейски държави затегнаха социалните ограничения през октомври, което отново удари икономиките им. Икономическият шок отново се почувства най-тежко в сектора на услугите, който беше изправен пред спиране на някои дейности, ограничения за движение и полицейски час на места.

В Street Signs Europe в понеделник Уилямсън обясни, че естеството на настоящия локдаун е по-различно спрямо въведените по-рано тази година мерки, което означава, че икономическият шок ще е малко по-малък.

"Трябва да видимпо-мащабната картина на глобалният характер на затварянето през пролетта", каза той. "Тогава имаше синхронизирано затваряне и това означаваше, че буквално никъде няма търсене, но сега то се възстановява."

IHS Markit предвижда свиване на БВП на еврозоната от 7,4% през 2020 и само 3,7% ръст през 2021 г.