Икономическата свобода в България продължава да намалява. Страната 43-тото място сред 165 държави и територии според публикуваното днес от Института за пазарна икономика съвместно с канадския институт "Фрейзър" изследване "Икономическа свобода по света 2023". ПВ изследването от миналата година страната ни се нареждаше на 23-то място сред 165 държави и територии.

Средният резултат за страните по света е 6,77 т. (от максималните 10 т.), колкото и този от предходната година. За втора поредна година Ковид-19 остава най-голямата пречка за икономическата свобода, изтривайки десетилетие развитие и разширяване на свободата в световен мащаб. Изследването е по данни от 2021 г. - най-новите международно сравними данни за всички страни.

Изследването класира България на 43-то място, а оценката за икономическата свобода в страната намалява. Резултатът по данните от 2021 г. е 7,46 т. (от максималните 10 т.), което е спад с 0,23 т. спрямо предходното издание, пишат от ИПИ.

Индексът измерва степените, с които политиките и институциите на държавите подкрепят икономическата свобода.

Какво е икономическа свобода

Икономическата свобода се основава на концепцията за това индивидът да решава сам - да има право на избор - да реши как да разполага с времето си и таланта си. Икономическата свобода се гради на основи като личният избор, доброволният обмен, отворени пазари и ясно определени и наложени права на собственост. Хората са икономически свободни, когато им е позволено сами да избират и да сключват сделки, стига да не увреждат имуществото на други.

Когато хората притежават икономическа свобода, те могат да решат какво, кога и как стоките и услугите им ще бъдат произведени, разменени и потребени.

На икономически свободните индивиди им е позволено да решават сами, вместо да имат опции, наложени им от политическия процеси, насилие, кражба или измама и др.

По позицията си за икономическата свобода България дели едно място с Ямайка. След нас е Бахрейн. След страната ни се нареди Република Корея.

Причината в миналогодишното издание България да се класира по-напред в подреждането на включените държави, основно заради по-разхлабените ограничителни мерки при започването на пандемията, но и тогава резултатът на България е по-нисък в сравнение с предходното издание. Със спада за втора поредна година нивото на икономическата свобода в България се връща с десетилетие назад.

Впечатление прави, че за поредна година силните аспекти в икономиката на страната остават високо оценени, а най-слабите слабите изобщо не се подобряват.

Сред силните ни аспекти са подоходно облагане (плосък данък), валутен борд, ниските мита (членство в ЕС), свободното кредитиране (голям брой банки).

Имаме и доста проблеми

В най-слабата за България категория - "Правна система и право на собственост", където не се вижда чувствително подобрение. Резултатът е 5,81 т., или с 0,06 т. повече от този в миналогодишното издание, въпреки ниската база. По този показател, като цяло България винаги е изоставала и в други престижни класации.

Особено лошо е представянето на страната при безпристрастността на съдилищата, доверието в полицията и защитата на правото на собственост. За сравнение, в станалите страни членки на ЕС оценките са около 8 точки, а резултатът на България е близък и дори по-нисък от този в държави като Руанда, Уругвай, Молдова.

Слабата правна система и защита на право на собственост спъва инвестициите, предприемачеството и дългосрочното развитие на икономиката и това не може да бъде компенсирано и преодоляно с по-добри постижения в други измерения на свободата.

За първи път в историята на издаване на индекса Хонконг отстъпва първата позиция, заради опитите на Китайската комунистическа партия да контролира частния сектор, ограничавайки практически всички свободи - икономическа, гражданска и политическа. Първенец в тазгодишното издание на Индекса е Сингапур, а втората позиция остава за Хонконг, но очакванията са дългогодишният лидер да пада още в следващите години.

В Топ 10 влизат още Швейцария, Нова Зеландия, САЩ, Ирландия, Дания, Австралия, Великобритания и Канада. На дъното остава Венецуела.

Сред съседите ни - Турция и на 101 място, Румъния заема 27-а позиция, Гърция - 72-ро, Сърбия - 76-то място.

Ето и част от класацията в изследването:

Снимка 634424

Източник: www.fraserinstitute.org

Защо свободата е важна

И тази година индексът изследва връзката между свободата и различни аспекти на икономическия и социален живот и илюстрира разликите в развитието между най-свободните 41 страни и най-несвободните 41 страни:

  • Брутният вътрешен продукт на човек от населението е близо 8 пъти по-висок;
  • Доходът на най-бедните 10% от населението е над 8 пъти по-висок;
  • Продължителността на живота е с 16 години по-висока;
  • Детската смъртност е 9 пъти по-ниска;
  • Нивото на бедност от много по-ниско;
  • Хората в свободните държави считат себе си за по-щастливи.