Въпреки че Китай прави всичко възможно, за да покаже, че икономиката се възстановява скоростно от последиците от затварянето срещу коронавируса, последната информация за стопанството ѝ не е толкова положителна, колкото се очакваше.

От една страна, индустриалното производство се покачва, но с по-нисък темп, отколкото анализаторите предвиждаха. За юли неговият растеж е от 4,8%, докато предвижданията бяха за покачване от 5,2%, предаде Zero Hedge. За първите седем месеца спадът е от 0,4% спрямо същия период на 2019 г., което е точно в рамките на очакваното.

Как в Китай създават илюзията за "възстановяване" от кризата

Как в Китай създават илюзията за "възстановяване" от кризата

Както САЩ и Европа, втората по размер икономика в света разчита на печатането на пари за постигане на растеж, но има и една съществена разлика

При търговията на дребно представянето е още по-разочароващо. Тя бележи пети пореден месец на понижение, въпреки че очакванията бяха да се покачи леко през юли. На годишна основа тя се свива с 1,1%, което показва, че индивидите все още не са склонни да се върнат към предишното ниво на разходи заради несигурността в икономиката.

От началото на годината до момента търговията на дребно се е понижила с 9,9%, което е с една идея по-тежко от предварителните прогнози, според които тя се очакваше да се свие с 9,8%.

Не е изненадващо, че най-тежък удар понася ресторантьорството, което се свива с 11% през последния месец, въпреки че по този начин на практика сриването му се забавя. А въпреки че покупките на автомобили растат с 12,3% на месечна основа, те не успяват да компенсират спада на потреблението като цяло. "Това означава, че колите вече не са добро прокси за китайския икономически пулс", изтъкват от Zero Hedge.

Доказано: Китай не изпълнява поетите търговски ангажименти към САЩ

Доказано: Китай не изпълнява поетите търговски ангажименти към САЩ

Това не е изненада, на фона на прогресивно влошаващите се отношения между тях

Други метрики обаче се представят както се очакваше. От една страна, безработицата остава без промяна - 5,7%, въпреки че според много анализатори тази стойност не отговаря на действителността, а инвестициите във фиксирани активи се понижават с 1,6%, точно колкото беше и прогнозата. От началото на годината само инвестициите в недвижимо имущество се покачват - с 3,4% спрямо същия период на 2019 г.

За разлика от търговията и инвестициите, някои подотрасли в енергетиката бележат растеж от началото на годината досега. Производството на петрол е нараснало с 0,6% до почти 16,5 млн. тона дневно, а това на природен газ - с 4,8% до 14,2 млн. куб. метра. Въгледобивът обаче е надолу с 3,7% до 317,94 млн. тона.