Брутният вътрешен продукт на Германия е нараснал с рекордните 8,5% през третото тримесечие, а най-голямата европейска икономика частично се е възстанови от безпрецедентния спад, причинен от затварянето на бизнеса, съобщи местната статистическата служба.

Така възстановяването е по-добро от очакваното, а причината за това са основно по-високите разходи на домакинствата и нарастващия износ. Растежът е по-висок и от експресните данни, според които той трябваше да е от 8,2%.

"Това позволи на германската икономика да компенсира голяма част от дълбокия спад на брутния вътрешен продукт, причинен от пандемията на коронавируса през второто тримесечие на 2020 г.", пишат от местната статистика.

Германия се готви за икономико-социално харакири: "4-5 месеца" на тежко затваряне

Германия се готви за икономико-социално харакири: "4-5 месеца" на тежко затваряне

Коментарът на икономическия министър идва въпреки пълната липса на доказателства, че мерките работят

Но този оптимизъм може да се окаже прибързан.

Перспективите не изглеждат толкова блестящи заради втората вълна на инфекциите и новото затваряне на икономиката. Ресторанти, барове, хотели и други публични сгради затвориха на 2 ноември, но магазините и училищата остават отворени.

Канцлерът Ангела Меркел и регионалните власти планират да удължат "лекото затваряне" в сряда до 20 декември, съгласно проект, съобщи Reuters.

Очаква се свиването в сектора на услугите да натежи силно върху брутния вътрешен продукт през четвъртото тримесечие, докато мерките за блокиране в други страни вероятно ще засегнат и експортноориентираните производители.