Икономиката на Китай е нараснала през първото тримесечие малко по-силно от очакваното благодарение на потребителските разходи, здрав износ и солидни инвестиции в пазара на недвижими имоти.

Брутният вътрешен продукт се увеличил с 6,8% спрямо аналогичния период на миналата година, достигайки 19,7 трилиона юана (3,1 трилиона долара), показват данните на Националното статистически бюро. Спрямо последното тримесечие на предходната година БВП на Китай расте с 1,4%. 

А прогнозите на финансовите пазари бяха за малко по-сдържан растеж от 6,7 на сто и след ръст на БВП с 6,9% през четвъртото тримесечие на 2017 година.

Това добро представяне на китайската икономика през първото тримесечие прави целите на властите в Пекин за растеж в рамките на настоящата година от около 6,5% напълно постижими.

Вътрешното потребление, което формира близо 80% от икономическия растеж през периода, е играло основна роля за добрата експанзия на втората по сила икономика в света. Това показват данни на китайската статистика, според които продажбите на дребно през март са се повишили с 10,1% след растеж с 9,4% месец по-рано и очаквания за увеличение с 9,7 на сто.

Подкрепа за доброто представяне на китайската икономика за трите месеца оказа и силният износ, като само в посока САЩ той скача с цели 14,8% на годишна база. Според някои анализатори китайските компании може би са увеличили рязко доставките си за САЩ през първите месеци на годината за да изпреварят заплахите за налагане на митнически тарифи.

Инвестициите в недвижими имоти, които са също важен двигател за икономическия растеж, се ускоряват през тримесечието с 10,4% (от 9,1% година по-рано), отбелязвайки най-силен темп на подем от три години насам.

Известен повод за безпокойство буди индустриалното производство, тъй като неговият растеж през март се забави до 6% от 7,2% през първите два месеца на годината.