Икономиката на САЩ през третото тримесечие се е разширила с 5,2% на годишна база, според ревизирани данни от Министерството на търговията на страната.

Това е максималният темп на увеличение от периода октомври -декември 2021 година, когато беше отчетен ръст от 4,9%.

По този начин темпът на нарастване на брутния вътрешен продукт (БВП) се ускори значително спрямо второто тримесечие, когато основният икономически показател се увеличи с 2,1%.

Три знака, че икономиката на САЩ е пред рецесия

Три знака, че икономиката на САЩ е пред рецесия

Много рискове ще окажат влияние върху потребителските навици

Средно анализаторите прогнозираха ревизия на растежа на БВП до 5%, според проучванията на Trading Economics и MarketWatch.

Потребителските разходи, които съставляват две трети от икономиката на САЩ, са нараснали с 3,6% през периода юли-септември (предварително беше отчетен ръст от 4%, което също е най-голямото увеличение от последното тримесечие на 2021 г. насам).

Увеличението на държавните разходи е ревизирано на 5,5% от 4,6%, на инвестициите в жилищно строителство - на 6,2% от 3,9% (първо увеличение на цифрата от две години насам).

Основният индекс PCE (промени в потребителските цени без разходите за храна и енергия), който Федералният резерв следи отблизо, когато оценява рисковете от инфлация, се повиши с 2,3% през третото тримесечие спрямо предходните три месеца. Това е минималното увеличение от четвъртото тримесечие на 2020 г. През второто тримесечие показателят нараства с 3,7%.

Рецесията идва скоро? Ето как да се подготвите за нея

Рецесията идва скоро? Ето как да се подготвите за нея

"Печалбите винаги спадат, когато САЩ изпаднат в рецесия

Нежилищните инвестиции бяха ревизирани нагоре, за да покажат ръст от 1,3% вместо първоначално изчислен спад от 0,1%, тъй като спадът в оборудването беше по-кратък (-3,5% срещу -3,8% в предварителната оценка) и структури скочиха с 6,9% (срещу 1,6%). Също така, жилищните инвестиции се повишиха за първи път от близо две години и с много по-бързи темпове от първоначалните очаквания (6,2% срещу 3,9% в предварителната оценка).

От друга страна, потребителските разходи се повишиха с 3,6%, малко по-малко от 4% в предварителната оценка, но остават с най-голям растеж от Q4 на 2021 г. Забавянето се дължи главно на разходите за услуги.

Износът е скочи с 6% (срещу 6,2%), а вносът се увеличи по-малко (5,2% срещу 5,7%), сочат данните на Бюрото за икономически анализи на САЩ, цитирани от Trading Economics.

Икономиката на САЩ е свръхзадлъжняла - последствията

Най-голямата икономика в света е свръхзадлъжняла - последствията

Наскоро държавният дълг на САЩ достигна исторически рекорд от 33 трилиона долара

Информацията, представена от Министерството на търговията, е втората от трите оценки за промените в БВП на САЩ. Публикуването на окончателните данни за третото тримесечие е насрочено за 21 декември.