След като световната икономика се възстанови от финансовата криза от 2008 година тя продължи да нараства с умерени, но стабилни темпове. Тази тенденция вероятно ще се запази и през 2018 година, прогнозират експертите от Economist Intelligence Unit (EIU).

Според тяхната оценка глобалният брутен вътрешен продукт (БВП) ще нарасне с 2,7% през следващите 12 месеца, което е слабо под отчетените 2,9% през 2017 година.

Очакванията са Китай отново да бъде икономиката, отговорна в най-голяма степен за експанзията. С прогнозиран ръст на БВП от 5,8 на сто страната ще бъде отговорна за грубо една трета от общия ръст. Въпреки това представянето на втората по големина икономика вероятно ще е значително под заложените от правителството цели.

По този начин Индия ще остане най-бързоразвиващата се голяма икономика в глобален мащаб с прогнозирано увеличение на БВП от 7,8 на сто. Експертите очакват цяла Югоизточна Азия да се представи добре с резултати над 6 на сто за Виетнам, Камбоджа, Мианмар и Лаос.

"За богатия свят няма надежда да се конкурира с подобен бърз растеж. Въпреки това повечето развити държави трябва да достигнат здравословните 2%", посочват от EIU.

Най-обнадеждаваща е прогнозата на експертите, че само четири икономики ще отчетат спад през 2018 година. Очакванията са в дъното да бъде Венецуела със загуба на 11,9%. Сред най-зле представящите се ще бъдат още Северна Корея и Пуерто Рико.

Снимка 332751

Източник: Economist Intelligence Unit