Докато много икономики страдат от въздействието на руската инвазия в Украйна, няколко избрани държави се възползват от притока на руски мигранти и съпътстващото ги богатство. Кои са тези страни?

Грузия, малката бивша съветска република на южната граница на Русия, е сред няколко кавказки и други страни, чиито икономики процъфтяват на фона на продължаващите сътресения. Армения и Турция също се нареждат в класацията. Най-малко 112 000 руснаци са емигрирали в Грузия тази година, според различни доклади, цитирани от CNBC.

Напускащите Русия и големият печеливш

Първата вълна от почти 43 000 души напусна Руската федерация след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари, а втората вълна, чийто брой все още е по-трудно да се определи, напусна след военната мобилизация на Путин през септември.

Първоначалната вълна на руски мигранти е близо една четвърт (23,4%) от всички емигранти извън Русия до септември, според онлайн проучване сред 2000 руски мигранти, проведено от изследователската група Ponars Eurasia. По-голямата част от останалите руски мигранти са избягали в Турция (24,9%), Армения (15,1%) и нецитираните "други" страни (19%).

Военната машина на Путин: Tайното оръжие, което поддържа икономиката на Русия

Военната машина на Путин: Tайното оръжие, което поддържа икономиката на Русия

Продължаващите се военни стремежи на президента на Русия Владимир Путин се отразяват положително върху промишленото производство

Напливът оказа огромно въздействие върху икономиката на Грузия, която вече бележи икономически подем, след забавянето, причинено от Covid-19. На този хон наблюдаваме и грузинското лари, което се повиши с 15% спрямо силния щатски долар.

Двуцифреият ръст на Грузия, който никой не очакваше

Международният валутен фонд очаква икономиката на Грузия да нарасне с 10% през 2022 година, след като преразгледа отново оценката си този месец и утрои прогнозата си от 3%, направена през април.

"Скок на имиграцията и финансовите потоци, предизвикани от войната", са сред причините, цитирани от МВФ за подема на тази страна. Експертите от Международния валутен фонд също така предвиждат 5% ръст и на Турция тази година. Икономиката та Армения се очаква да нарасне с 11% на фона на "големия приток на външни доходи, капитал и работна ръка от Русия".

Грузия се възползва от огромния приток на капитали тази година, предимно от Русия. Руската федерация представлява три пети (59,6%) от притока на чуждестранен капитал в страната само през октомври - общият обем на който се е увеличил със 725% на годишна база.

Между февруари и октомври руснаците са прехвърлили $1,412 милиарда по сметки в Грузия - повече от четири пъти над сумата от $314 милиона, прехвърлени през същия период на 2021 година, според данните на Националната банка на Грузия.

Междувременно руснаците откриха повече от 45 000 банкови сметки в Грузия до септември.

Междувременно либералната имиграционна политика на страната позволява на чужденците да живеят, работят и създават бизнес без необходимост от виза. Подобно на Армения и Турция също, Грузия се съпротивлява на налагането на западни санкции срещу Русия, оставяйки руснаците и техните пари да се движат свободно през нейната граница.

Турция е предоставила разрешителни за пребиваване на 118 626 руснаци, като повечето от тях са инвестирали много пари в закупуването на имоти. Но никоя страна не може да бие Грузия в това отношение. Една пета от покупките на имоти през 2022 година тук са били от страна на руски граждани.

Цените на имотите в столицата Тбилиси са се повишили с 20% на годишна база през септември, а сделките са се увеличили с 30%, според грузинската банка TBC. Наемите са скочили със 74% през годината.

Освен това, 12 093 нови руски компании са регистрирани в Грузия от януари и ноември - повече от 13 пъти повече от общия брой през 2021-а, според Националната статистическа служба на Грузия. Грузинската валута сега се търгува на тригодишен връх.

Според проучване на Ponars Eurasia, проведено между март и април, близо половината (43%) от руските мигранти са казват, че планират да останат в страната, в която са емигрирали дългосрочно. Над една трета (35%) не са решили, а почти една пета (18%) възнамеряват да се преместят другаде. Едва 3% планират да се върнат в Русия.

Как се отразяват санкциите на икономиката на Русия досега

Как се отразяват санкциите на икономиката на Русия досега

Последствията и за газовия сектор на страната