Турция може да бъде следващият развиващ се пазар, който ще изпадне в криза. На такова мнение са експерти, а някои от предпоставките за това са налице.

Местната валута записа нов спад от 2% през тези дни, след като във вторник централната банка на страната изненада инвеститорите, оставяйки основните лихви непроменени. От началото на годината турската лира е поевтиняла с 27 на сто.

Икономистите очакваха финансовата институция да увеличи лихвите с цел да се бори срещу високата инфлация, достигнала 15 на сто през юни. Много от тях коментират, че това действие на банката показва засиленото влияние на президента Реджеп Ердоган над институцията, който подкрепя политиката на по-ниски лихви.

Като цяло развиващите се пазари по света са под натиск, но анализаторите предупреждават, че Турция е особено уязвима и може скоро да бъде изправена пред валутна криза, пише CNN Money.

Допълнителен риск за южната ни съседка е заканата на американския президент Доналд Тръмп за въвеждането на "големи санкции" срещу Анкара.

През второто тримесечие на годината турската икономика записа ръст от 7,4% в сравнение със същия период на предходната. Експанзията от последните години обаче се дължи на силното строителство, финансирано до голяма степен от чуждестранни инвеститори.

Инвеститорите обаче са притеснени, че Турция ще може да привлича все по-малко такива заради нарасналите дългове в страната.