През септември индустриалното производство в Германия се сви за 4-ти пореден месец, при това доста повече от очакваното. Основната причина е спадът в постъпващите поръчки, което продължава да се отразява негативно на този важен за икономиката сектор, показват данни на федералната статистика Destatis.

Индустриалното производство се понижи през септември с 1,4% спрямо август, когато пък намаля с 0,1% - докато пазарните очаквания бяха за скромно свиване с 0,1% за септември.

Според експерти, влошаването на динамиката на производството за четвърти пореден месец представлява ново доказателство за слабостта на водещата европейска икономика, която е и трета в света.

Германската BASF отчете нетна загуба

Най-голямата химическа компания в света отчете нетна загуба

Компанията съкращава капиталовите си разходи

Най-сериозни спадове през септември отбеляза производството в: автомобилния сектор (с 5%), на електрическо оборудване (спад с 4,4%) и във фармацевтичната индустрия (с 9,2%). Индустриалното производство спадна при капиталовите стоки (с 0,2%) и потребителските стоки (с 4,9%). Същевременно сектора машиностроене нарасна с 4,1%.

Извън индустрията, производството на енергия е намаляло с 1,7%, а в сектора на строителството няма промяна.

Само за третото тримесечие на 2023 г., индустриалното производство се сви с 2,1% спрямо предходните три месеца.

Според анализатори, днешните разочароващи данни за промишленото производство не само предполагат, че данните за растежа на брутния вътрешен продект (БВП) през третото тримесечие могат да бъде ревизиран надолу, но също така, че Германия вероятно ще завърши годината с т.нар. "техническа рецесия" (свиване на БВП през две поредни тримесечия).

Германската икономика навлезе в рецесия

Най-голямата икономика на Европа навлезе в рецесия

Две поредни тримесечия БВП на страната се свива, макар и слабо