През първото тримесечие на годината германското правителство е издало разрешителни за износ на оръжие на обща стойност 5,2 милиарда евро. От посочената сума, 74% е за оръжие, предназначено за Украйна.Информация за това е публикувана от Министерство на финансите на Гермаиня.

"Украйна, за която е предназначена 74% от общата одобрена сума през първото тримесечие на 2024 г., продължава да бъде основната страна получател при износа на германско оръжие", заяви държавният секретар при Министерството на икономиката и опазването на климата на страната, Свен Гиголд.

Той подчертава, че посочените "цифри са илюстрация на продължаващата и широкообхватна подкрепа на Германия за Украйна за нейната самоотбрана".

Според предоставените данни, износът на оръжие от Германия се е увеличил повече от два пъти в сравнение със същия период на 2023 г., когато е бил 2,4 милиарда евро.

А конкретно помощта за оръжие за Украйна, за първото тримесечие на тази година тя се изчислява на 3,8 милиарда евро, в сравнение с 497 милиона евро през първото тримесечие на 2023 година.

Германия е вторият най-голям доставчик на оръжие за Украйна след САЩ. Досега Германия е отделила общо средства за военна подкрепа на Киев или е поела ангажименти за бъдещи разходи по това направление, в размер на около 28 милиарда евро.

ЕС не възнамерява да удължи договора за транзитиране на руски газ през Украйна за Европа

ЕС не възнамерява да удължи договора за транзитиране на руски газ през Украйна за Европа

Три държави от ЕС получават руски газ по този газопровод