Великобритания ще трябва да търси кой да запълни хиляди сезонни работни места в селското стопанство през тази година, на които традиционно са назначавани имигранти. 2020 година обаче носи промяна в тази посока заради усложнената ситуация с пандемията от коронавирус.

Докато хората в страната остават домовете си, а бизнесът освобождава служители, ограниченията за свободно движение на хора могат да оставят реколтата на Острова несъбрана, пише Bloomberg. За дефицитът на работна ръка говорят и данните на сайта за търсене на работа Indeed. На платформата обявените работни места в селското стопанство са скочили с почти 8000% между 18 март и 1 април.

"Около 75% от работниците, идващи най-вече от Източна Европа, които обикновено пристигат в Обединеното кралство за събирането на реколтата може да не успеят да го направят това лято", предупреждават от Country Land and Business Association.

И ако Брекзит може да бъде една от причините за решението на хората от региона да не търсят сезонна работа на Острова, все още няма промяна в условията за работа там за гражданите на Европейския съюз.

Организацията изчислява, че страната ще търси около 80 000 работници. От нея се обръщат към британците, които обикновено са под 1% от заетите в земеделието, да помогнат за запълването на празните работни места. Според Indeed вече много местни хора са потърсили такава възможност.

"Огромният скок на търсенето на работа за събирачи на плодове и зеленчуци показва колко бързо кандидатите за работа отговарят на търсенето на компаниите в настоящата ситуация", посочва Пауел Адрян, който е ръководител на изследванията в Indeed, и допълва: "Това показва колко спешно някои хора търсят работа.".