2022 г. ще донесе края на пандемията от коронавирус и пълно възстановяване на световната икономика. Това прогнозира американската инвестиционна банка JP Morgan в свой анализ.

Новите ваксини и терапевтични средства срещу Covid-19 ще доведат "до силно циклично възстановяване, връщане на глобалната мобилност и освобождаване на насъбралото се потребителско търсене", се казва в прогнозата.

"Смятаме, че 2022 г. ще бъде годината на пълно глобално възстановяване, край на пандемията и връщане към нормалните икономически и пазарни условия, които имахме преди избухването на Covid-19", отбеляза главният стратег по глобални пазари и съръководител на Global Research на JP Morgan Марко Коланович.

Според инвестиционната банка състоянието на домакинствата достига рекордно високи нива в много развити страни, а спестяванията също нарастват. Потреблението ще остане силно в продължение на години на фона на добрите условия на пазара на труда и капацитета за поемане на повече дълг според JP Morgan.

Очаква се S&P 500 да се повиши догодина с почти 8% до 5050 пункта, акциите на нововъзникващите пазари да нараснат с 18%, а 10-годишната доходност на американските държавни облигации, като е ключов индикатори за глобалните разходи по заемите, да се повиши до 2,25% до края на 2022 г.

Сред прогнозите на банката е и ръст на цените на суровия петрол, които могат да достигнат до 125 долара за барел през 2022 г. и до 150 долара през 2023 г. поради ограничения капацитет на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) относно увеличаването на производството.

Изпълнителните директори на ExxonMobil, Chevron и Saudi Arabian Oil смятат, че светът не може да функционира без изкопаеми горива, дори и поставен пред рисковете, които носят климатичните промени.

И милиардерът Бил Гейтс изрази оптимизъм, че краят на пандемията вероятно ще настъпи през следващата година.