Цяла година страните от ОПЕК и техните партньори се опитват да "балансират" цената на петрола, след като през април свръхпредлагането, в комбинация с препълнените складове, доведоха до отрицателна цена на суровината. А още преди да избухне кризата, Саудитска Арабия се опита да принуди Русия да спазва споразуменията с картела като изстреля производството, което допълнително срина цените.

Сега ОПЕК+ отново е изправен пред предизвикателства, което е добра новина за потребителите и глобалната икономика. В случая те идват по две направления. Първото е бавното възстановяване, което води до нисък темп на ръст на търсенето на петрол. Второто е примирието между враждуващите фракции в Либия.

Кой печели и кой губи от евтиния петрол

Кой печели и кой губи от евтиния петрол

Според Goldman Sachs ниските цени на петрола ще се задържат за по-дълго време. Какви бяха причините, коментар на Bloomberg

Комбинацията от това може да доведе до ново понижаване на стойността на "черното злато", въпреки че северноафриканската страна не е сред най-големите производители - през миналата година тя заемаше едва 20-а позиция. Но темпът на увеличаване на добива и хронично ниското търсене имат потенциала да се окажат решаващи, тъй като Либия може да започне да добива от под 100 хил. барела дневно до почти 300 хил. барела дневно.

Тук има и друг фактор - самият петролен картел увеличи добива си с 2 млн. барела дневно, което отново доведе до изстрелване на запасите от суровината с между 500 хил. и 1 млн. барела дневно, според главния изпълнителен директор на Mercuria Марко Дунанд.

Той не е единственият, който вижда нов ръст на инвенториите. Такъв очакват и от другия най-голям търговец Trafigura, според които запасите непременно ще се увеличат, преди пазара да се стабилизира догодина.

Прогнозата е, че ще видим на повторение на феномена от пролетта, при който стотици танкери се използваха като плаващи офшорни складове на петрол, който нито може да се продаде, нито има къде да се съхранява на сушата, тъй като складовете са препълнени.

Петролните цени остават под натиска на слабото търсене

Петролните цени остават под натиска на слабото търсене

Brent падна до $41,38, а WTI - до $39,42 за барел

Но лошите новини за картела не свършват дотук. Растежът в Китай, който се превърна в двигател на покачването на търсенето на петрол, също се очаква да се забави. При това - в дългосрочен план. Според Oxford Institute for Energy Studies, през следващите две десетилетия темпът на нарастване на търсенето от втората по големина икономика на света ще се свият до 3-4% годишно, което е буквално в пъти по-малко, отколкото бяха те до момента.

В по-непосредствен план спирането на пътуванията в Европа ще доведе до ново свиване на търсенето на керосин, а в момента дизеловите инвентории са претрупани също.