Световното производство на кафе може да се свие наполовина в следващите три десетилетия заради климатичните промени. Това показва доклад на Института по климата. Според документа по-топлото време може да намали количеството на продукта с около 50% до 2050 година.

Подобен резултат би се превърнал в сериозен проблем за всички 120 милиона души от 70 различни държави, които разчитат на търговията на кафе. Разбира се, също толкова засегнати ще бъдат и милиардите потребители в цял свят, които изпиват по около 2,25 милиарда чаши с топлата напитка всеки ден.

Някои експерти твърдят, че променените условия ще принудят производителите да изместят плантациите си от екватора към планините и гористите местности.

Растящите температури могат да сложат край на производството в Мексико в следващите няколко десетилетия, а Никарагуа ще изгуби по-голямата част от обработваемите си площи заради топлото време.

В доклада се посочва още, че Бразилия, която е най-бързо развиващият се производител на кафе в света, може да бъде изправена пред “значителни загуби”.

Особено голям негативен ефект високите температури имат върху най-разпространения сорт кафе Арабика. Той реализира 75% от продажбите в световен мащаб.

Според експертите, ако не се предприемат мерки за ограничаване на промените в климата, диворастящото кафе може напълно да изчезне до 2080 година.