След като САЩ се превърна в нетен износител на петролни изделия за пръв път в историята си през есента на миналата година, основно заради нарасналия добив от шистовите производители и износа на вече готови продукти. Но настоящата търговска война между Саудитска Арабия и Русия може да елиминира страната като водещ производител, посочват от Oilprice.

Причината е, че кралството планира да залее пазарите с петрол - действие, което през последните седмици срина цената на суровината до 20,25 долара за барел американски лек и 24,99 долара за барел брент. Тъй като шистовият добив е много капиталоемък, а американските производители от отрасъла вече изпитват сериозни финансови проблеми, които се утежняват значително от ниските цени на международните пазари.

Евтиният петрол може да заличи 50% от шистовия отрасъл

Евтиният петрол може да заличи 50% от шистовия отрасъл

Вчера беше заличена капитализация за милиарди долари на компаниите от сектора

"Смятам, че до края на годината ще изгубим водещата си позиция", каза анализаторът от Emirates NBD Едуард Бел. "Това може да се случи значително по-бързо, отколкото си мислим."

Причината е, че добивът в САЩ ще продължи да се свива, а прогнозата е, че през април, когато ефектите от кризата и пандемията върху икономиките ще се влошат значително, в страната ще се търсят с по 20 млн. барела дневно по-малко. "Това е безпрецедентен срив и е шесткратно по-тежък от най-големия спад, отчетен по време на голямата рецесия", каза Даниел Йерджин от Markit.

Тази прогноза се потвърждава и от представители на отрасъла. По думите на главния изпълнителен директор на Vitol Ръсел Харди, търсенето също ще спадне с между 15 и 20 млн. барела през април, а някои петролни производители продават добива си на цена даже под 10 долара за барел. "Това означава, че следващата стъпка след понижаването на добива и спирането на инвестиции, е преустановяването на работата на кладенците изобщо", пише Ирина Слав от Oilrpice.

7 трилиона долара: цената на забраната на шистовия петрол в САЩ

7 трилиона долара: цената на забраната на шистовия петрол в САЩ

Идеята на Демократичната партия ще увеличи безработицата и енергийната зависимост на страната

Още през миналата седмица броят на работещите кладенци беше с почти 300 по-малък, отколкото преди година, което се превърна в най-големия им спад от четири години насам. Със сигурност ситуацията ще се влоши, тъй като, за разлика от периода между 2014 и 2016 г., търсенето в момента няма никакви индикации, че в непосредствен план ще нарасне, дори, както стана ясно, точно обратното.