U или V-образно възстановяване - това е въпросът, който ще ни покаже дали икономическият растеж след коронавируса ще е бавен или скоростен, пише икономистът Уолтър Блок.

За да разберем по-добре накъде клони отговорът, нека видим икономическата история на рецесиите и депресиите в САЩ.

Депресията от 1921 г. беше изключително кратка, а възстановяването след нея не беше точно V-образно, а много тясно U. Тя беше създадена от неправилните политики на правителството в паричното предлагане и лихвите, които поведоха инвеститорите сякаш с описаната от Адам Смит "невидима ръка" към инвестиции в по-дългосрочни капиталови стоки, отколкото спестяванията позволяваха.

Как държавата простреля пазара на труда в България

Как държавата простреля пазара на труда в България

Негативите от политиките тепърва предстои да се видят

За щастие, през 1921 г. президентът Уорън Хардинг не се намеси с парични стимули в икономиката и целият епизод приключи за няколко месеца.

Голямата депресия обхвана периода между 1929 и 1941 г. (U-образно възстановяване, страдащо от затлъстяване) и произхождаше от същите причини. Но президентите Хърбърт Хувър и Франклин Рузвелт "поправиха" стопанството, подпомагайки тежките индустрии, които бяха раздути изкуствено още преди това, заради изкуствено ниските лихвени равнища. Данъкът Смут-Хаули само влоши нещата.

Голямата рецесия от 2008 г. също беше следствие от погрешна правителствена политика. През 1992 г. гениите във Федералния резерв на Бостън допуснаха, че банковата система е расистка, тъй като имаше по-голям шанс испанoговорящите и чернокожите да получат отказ за кредит.

Голямата депресия – през 1929 г. и днес

Голямата депресия – през 1929 г. и днес

Какви са приликите между тогава и сега и какво можем да очакваме от настоящата криза

Затова Министерството на домакинствата и градското развитие подпомогна евентуалната рецесия като насочи колосални средства към ипотечния пазар. И чак когато на компаниите им беше позволено да фалират в разгара на рецесията, икономиката тръгна нагоре. Можем да наречем възстановяването пълничко, но не затлъстяло U.

Днес кризата отново е причинена от неправилните политики на властите. Според мен възстановяването от нея ще се доближи максимално до буквата V, само и единствено ако администрацията на Тръмп остави пазарът да работи. Първо, и най-важното, трябва да спрат плащанията към безработните, които надвишават техните заплати докато са работили.

Напълно неразбираемо е защо президентът Тръмп изобщо се съгласи на подобна схема. Не иска ли да спечели изборите през ноември? Не осъзнава ли, че V-образното възстановяване ще му помогне значително за това? Не смята ли, че ако хората не се върнат на работа, икономиката изобщо няма да може да се възстанови?

Колко далеч сме от Черната смърт: икономически прилики и разлики

Колко далеч сме от Черната смърт: икономически прилики и разлики

Светът е прижвял много по-страшни неща от коронавируса, но икономическите уроци от миналото са валидни и днес

Второ, днес не трябва да повтаряме грешката на закона за митата Смут-Хаули. Тръмп е особено уязвим, защото естественият му протекционистки инстинкт се проявява твърде силно. Трябва да се съпротивлява срещу него.

Трето, не трябва да се изпълняват желанията на приятелите ни левичари, които искат увеличаване на федералната минимална работна заплата до 15 долара на час. МРЗ е генератор за безработица, особено сред нискоквалифицираните хора.

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Защо покачването на индекса на потребителските цени е вредно, какво ще се случи с парите и как би изглеждало естественото възстановяване

Четвърто, Тръмп трябва да използва всичките си стойностни хора, за да спре маниакалното помпане на пари от Федералния резерв. Това посажда семето за следващия срив на бизнес цикъла и за изстрелването на инфлацията, които определено не искаме да виждаме.