От встъпването си в длъжност, президентът на САЩ Доналд Тръмп публикува по средно 14 туита на ден, като за периода на мандата си до момента е публикувал над 14 хил. поста в социалната мрежа, посочват от JPMorgan, които са разработили бота Volfefe, оценяващ въздействието на неговите съобщения върху пазарите. Техният анализ е обхванал повече от 10 хил. от тези туитове, като от финансовата институция твърдят, че са открили "значителни доказателства", че поведението на държавния глава в Twitter оказва ефект върху пазарите, изразяващ се в динамика на индексите непосредствено след като той поства публикации в социалната мрежа.

Санкциите на Тръмп направиха руските енергийни гиганти с $1 милиард по-богати

Санкциите на Тръмп направиха руските енергийни гиганти с $1 милиард по-богати

За сметка на Иран и Венецуела

В доклад, публикуван от JPMorgan, се посочва, че от банката са използвали туитовете на Доналд Тръмп като база данни за машинното обучение на бота, чрез която той да бъде обучен да предсказва вероятността от пазарни динамики в резултат на всеки отделен пост. Въпреки че способностите на машината на този етап са ограничени, според JPMorgan събраните статистически данни са ѝ позволили да оцени ефектите от коментарите върху пазарната среда, като напоследък президентът е коментирал все повече теми, свързани с търговията и паричната политика. В резултат на това, от банката констатират, че: "Широк набор от активи - от конкретни акции до макроикономически индикатори - са претърпели ценови динамики, които са все по-зависещи от туитовете на главнокомандващия."

Нарастващият брой на туитовете, свързани с икономически теми през последните месеци, не е учудващ, най-малко заради влошаващите се отношения между САЩ и Китай. Затова в публикациите на президента през последните месеци се е наблюдавала засилена концентрация на думи като "Китай", "милиарди", "долар", "мита" и "търговия" и въпреки че те са получавали по-малко харесвания и споделяния, според банката тези туитове са имали силно въздействие, особено върху финансовите инструменти с относително по-кратки срокове на падеж, като дву- и петгодишните държавни ценни книжа на САЩ. Въздействието на туитовете на Доналд Тръмп е било значително по-ограничено върху по-дългосрочните инструменти.

Тим Кук и неговият сериозен аргумент срещу новите американски мита, готвени от Тръмп

Тим Кук и неговият сериозен аргумент срещу новите американски мита, готвени от Тръмп

Държавният глава коментира, че ще помисли върху думите на ръководителя на Apple

Докладът на JPMorgan е публикуван по-малко от седмица след като президентът на САЩ беше обвинен в опит за манипулация на борсите. В края на миналия месец той посочи, че е провел разговори на високо равнище с представители на Китай относно търговската война между двете държави, което успокои инвеститорите и доведе до възстановяване на индекса Dow Jones, който се срина с 600 пункта (2,4%) на 23 август, след като Тръмп оповести, че вносните мита ще бъдат увеличени. Скоро след това обаче от Китай опровергаха да се е състояла такава среща, а според CNN президентът просто е искал да вдъхне оптимизъм на пазарите.