Жителите на Обединеното кралство могат да печелят пари, ако изключват осветлението, лаптопите и използват микровълновата печка, за да затоплят вечерята, вместо да я приготвят в електрическа фурна. Това може да звучи невероятно и дори комично, но всъщност е реалността тази зима във Великобритания.

Електроенергийният системен оператор на Обединеното кралство National Grid се обединява с енергийни компании, за да предложи плащания, чрез сметки за енергия, на клиенти, които използват по-малко електроенергия по време на определени "сесии за пестене на енергията". Тези времеви прозорци са по време на пиково търсене на електроенергия - като сутрин и вечер, когато хората се подготвят или се връщат от училище и работа, гледат телевизия, включват осветлението и електрически нагреватели и готвят, пише Quartz.

Доставчиците на енергия, участващи в тази схема, включват British Gas, EDF Energy и E.ON. Само клиенти, които са били поканени от един от тези доставчици и са се включили, ще се възползват от плащанията. Освен това само домакинства с "умни" електроуреди отговарят на условията. Плащанията варират, но могат да достигнат около 4 паунда на киловатчас спестена енергия, сравнено със средното потребление на домакинството.

Как националната мрежа на Обединеното кралство се опитва да пести енергия

National Grid изпробва схемата с енергийния доставчик Octopus Energy през февруари миналата година и през ноември 2022 г. въведе услуга, позволявайки на списък от доставчици да стимулират своите клиенти да намалят потреблението на електроенергия. Как доставчиците правят това зависи от тях.

Проучване от 2021 г. в САЩ установи, че финансовите стимули са най-ефективният начин за промяна на потреблението на енергия от клиентите. Някои американски щати и европейски страни също използват схеми за намаляване на търсенето по различни начини. В Обединеното кралство енергията е по-евтина в непиковите часове на денонощието, така че клиентите отдавна могат да променят част от потреблението си.

Великобритания се опитва да намали постепенно използването на въглища и други невъзобновяеми енергийни източници, но все още не може да се разчита напълно на вятърна и слънчева енергия. Междувременно клиентите усещат скок в цената.