Средната световна цена на никела през 2022 г. може да е около $18,6 хил. за тон, което е с 20% по-ниско равнище от текущите котировки. Това прогнозира Борис Синицин, ръководител на аналитичната група за минния и металургичния сектор на инвестиционната компания "Ренесанс Капитал".

Вчера цената на никела се покачи над 23 хил. долара за тон за първи път от август 2011 година. Никелът само тази година поскъпва за втора поредна седмица, като тази сутрин металът поскъпна с 3,14%, до 23,88 хил. долара за тон.

Анализаторите изтъкнаха, че покачването на цените на никела основно се дължи на намаляващите му запаси.

"Очакваме цената на никела тази година да бъде средно на ниво от 18,6 хил. долара за тон, т.е. с 20% под текущите котировки и малко над средната цена за 2021 г.", каза Синицин за РИА Новости.

По думите му, изпреварващата динамиката на цените на никела спрямо другите цветни метали през последните месеци, е продиктувана от ниските запаси, както и от плановете на Индонезия да наложи ограничения върху износа на фероникел (износът му представлява 20% от световния пазар на никел) .

"Ограниченията за износ (или високи мита) биха могли да поддържат високи цените на никела през следващите месеци, до вземане на окончателно решение. Въпреки това си струва да разберем целта на индонезийското правителство - те планират да стимулират производството с по-висока добавена стойност: никел за катоди на батерии в електротранспорта", отбеляза анализаторът.

Електромобилите вдигнаха цената на никела до десетгодишен връх

Електромобилите вдигнаха цената на никела до десетгодишен връх

Увеличението на цената идва, заедно с по-високите цени на медта и суровия петрол

Той припомни, че при информация от Индонезия за възможна забрана за износа на руда през 2019 г., цената на никела се е повишила с 50% за няколко месеца. Но цената се е върнала на предишните нива в началото на 2020 г. заради ръста на производството в Индонезия.