Към 30 май Европа е попълнила запасите си от природен газ в подземните газохранилища с 20,4 милиарда кубически метра газ. Това съобщават от руския газов концерн "Газпром", цитирани от Лента.ру.

Съгласно оценката на "Газпром", европейските вносители ще трябва да нагнетят още над 42 милиарда кубически метра газ, за да запълнят на 90% газохранилищата, т.е. около два пъти повече от сегашния обем.

"Газпром" обръща внимание на наличието на проблеми, свързани с недостатъчни обеми природен газ в най-големите европейски газохранилища, намиращи се в Германия. Постигането на ниво на запълняемост на газохранилищата от 90% от обема им, ще осигури на най-голямата европейска икономика, два месеца и половина спокойствие по време зимата.

На фона на нестабилността на световните пазари на петрол и газ, Европа рискува да не напълни газохранилищата си до необходимото ниво преди настъпването на следващата зима.

Например, едно от най-големите газохранилища в Централна Европа, "Хайдах" в Австрия, може да остане напълно празно без доставките на руско синьо гориво заради ограничения.

По данни на Асоциацията на европейските оператори на газова инфраструктура, към 31 май германските подземни газохранилища са били пълни на почти 49%. Това ниво е с 2,5 процентни пункта по-ниско, от средното за показателя към този ден за последните 5 години.

Независимо от намалените доставки на "Газпром" за Европа като цяло, към края на май регионът започна да увеличава темпа на нагнетяване на газ в подземните газохранилища.

Към 21 май газохранилищата бяха запълнени на 42,6% - постигнатият резултат означава, че при запазване на темпа на нагнетяване на нивото от 2021 г., газохранилищата ще бъдат запълнени на 90% към 1 ноември 2022 година.

Към 31 май европейските газохранилища като цяло, са запълнени на 47% с природен газ.

Гaзoxpaнилищa имaт 18 oт 27-тe cтpaни oт EC, a имeннo: Гepмaния, Фpaнция, Aвcтpия, Бългapия, Бeлгия, Швeция, Иcпaния, Cлoвaĸия, Xъpвaтия, Pyмъния, Чexия, Πopтyгaлия, Πoлшa, Xoлaндия, Лaтвия, Итaлия , Унгapия и Дaния. "Гaзпpoм" cъщo имa гaзoxpaнилищa в Eвpoпeйcĸия cъюз.

В EC имa oбщo 160 гaзoxpaнилищa, ĸaтo 73% oт тexният oбщ ĸaпaцитeт oбaчe e cъcpeдoтoчeн в пeт дъpжaви: Гepмaния, Итaлия, Фpaнция, Xoлaндия и Aвcтpия.

Газохранилищата на кои европейски страни са най-пълни

Газохранилищата на кои европейски страни са най-пълни

Работният обем на газохранилищата в ЕС е общо около 110 милиарда куб. метра