Германската икономика е изправена пред сериозно предизвикателство, според последните икономически данни, като нейното благополучие зависи от няколко фактора.

Икономиката на страната продължава да е под натиск, както показват последните икономически данни, като нейният брутен вътрешен продукт (БВП) се свива. Производственият й сектор също става жертва на свиване, пише Euronews.

Жилищният сектор на Германия постави рекорд по анулирани проекти

Жилищният сектор на Германия постави рекорд по анулирани проекти

Екперти заявяват, че много проекти вече не са икономически жизнеспособни

Какво дърпа икономиката на Германия надолу?

Значителният спад в жилищното строителство и новите поръчки и големият спад в достъпността, са едни от основните предизвикателства пред икономическата мощ на Европа и това ще остане и през през 2024 г.

Ето кои фактори да следим, за да преценим здравето на германската икономика в бъдеще:

Жилищни сгради

Първо - секторът на жилищното строителство в Германия през октомври показа увеличение на броя на анулираните проекти. Около 22 на сто от компаниите са анулирали проекти, според данни на икономическия институт IFO. Това е най-голямото увеличение от 1991 г.

Защо се случва това?

Макроикономическият климат в глобален мащаб, с нарастващи нива на дълга и страните от Г-7, които затягат стандартите за отпускане на заеми, е в основата на проблема. Много централни банки повишиха лихвените проценти по-дълго време. Ако тази тенденция се задълбочи, то потребителите ще бъдат изправени пред допълнителен натиск върху доходите си през новата година.

Нови поръчки за строителство

Второ - новите поръчки за строителство намаляват, като компаниите отчитат, спадът в поръчките се е увеличил от 46,6% през септември до 48,7% през октомври. Той беше едва 18,7% през октомври 2022 г.

В икономика номер едно в Европа:

  • строителният сектор допринася с 6% за БВП на страната
  • представлява една пета от общата продукция и едно на всеки 10 работни места

Ето затова не е изненада, че след пандемията от Covid-19, когато лихвените проценти бяха много ниски, бяха изляти милиарди евро в този сектор, което доведе до покачващи се с 66% цени на жилищата.

Интересното е, че строителната дейност и производството са се повишили с 16% между 2015 г. и 2022 г.

Жилищното строителство в Германия е в упадък - това може да повлече икономиката надолу

Жилищното строителство в Германия е в упадък - това може да повлече икономиката надолу

Строителната е на стойност около 7% от БВП на Германия

Още пречки: Цените на суровините са с 40% по-високи, отколкото са били преди Covid-19, а лихвените проценти са повишени 10 пъти от Европейската централна банка (ЕЦБ), което доведе до спад не само в покупателната способност на потребителите, но се отрази на нарастването на инфлацията.

Неотдавна президентът на BaFin, който контролира около 1740 банки и 674 институции за финансови услуги в Германия, наскоро предупреди кредиторите, които имат голяма експозиция към търговски недвижими имоти, че очаква оценките да паднат още повече.

Друг знак за някои слабости в германската икономика е, че нито един нов железопътен проект не получи зелена светлина през 2023 г.

Конфликт в Близкия изток и енергийна нестабилност

Докато войната в Близкия изток продължава, не могат да бъдат изключени страховете за нова енергийна криза в Европа, въпреки че запасите в газохранилищата са пълни на 99%.