Какво определя цената на златото? През по-голямата част от последното десетилетие отговорът беше лесен: цената на парите. Колкото по-ниски бяха лихвените проценти, толкова по-високо се търгуавше златото и обратното.

Златото е типичният "анти-доларов актив" - място, към което да се обърнат онези, които не вярват на фиатната валута - така че изглеждаше естествено цените да се покачат в свят на ниски реални лихвени проценти и евтини долари. Или когато лихвените проценти се повишиха, златото, което не дава никаква доходност, естествено ставаше по-малко привлекателно, което водеше до понижение в цените.

Депозити, имоти или злато -  в какво да вложите спестяванията си?

Депозити, имоти или злато - в какво да вложите спестяванията си?

Стойне Василев, независим финансов консултант, с ценни съвети в подкаста "Силата на инвестициите"

Е, вече не е така!

Коригираните спрямо инфлацията проценти скочиха тази година до най-високото си ниво от финансовата криза насам, но кюлчетата едва "мигнаха". Реалната доходност — измерена чрез 10-годишните ценни книжа на Министерството на финансите, защитени от инфлация, или TIPS, — скочи отново в четвъртък до най-високото си ниво от 2009 г., докато спот златото се понижи само с 0,5% същия ден. Последният път, когато реалните проценти бяха толкова високи, златото беше наполовина на цената си в момента.

Разкриването на връзката между златото и реалните лихвени проценти може да бъде промяна на парадигмата за благородния метал, оставяйки инвеститорите да се борят да изчислят неговата "справедлива стойност" в свят, в който старите уравнения изглежда не са приложими. Освен това повдига въпроси за това дали и кога старата динамика може да се наложи отново - или дали вече го е направила, само от нова база.

И така, какво задържа цените на златото високи?

Анализаторите посочват комбинация от ненаситни покупки на централните банки - водени от Китай - и инвеститори, които все още залагат, че икономическото забавяне на САЩ ще бъде добро за златото, дори когато обичайната корелация казва, че е време за продажба.

"Нашите модели ни казаха, че златото е по-скъпо с 200 долара", каза Марко Хохст, портфолио мениджър в Berenberg. И все пак многоактивният балансиран фонд на фирмата от 319 милиона евро (340 милиона долара), който той помага да управлява, все още държи около 7% от активите си в злато. "Според нас бъдещето изглежда много по-привлекателно за златото."

Има различни модели или изчисления и оценка на справедливата стойност на златото - много анализатори създават свои собствени - но в същността си повечето отразяват основните принципи за това къде се търгуват кюлчетата в сравнение с реалната доходност на американските облигации и долара. Обикновено паричните мениджъри биха продали убежището на метала, когато доларът се засили и лихвата, плащана от други сигурни активи като облигации и пари в брой, се повиши.

Но те не са го направили в мащаба, който би се очаквал, създавайки голяма "премия" до мястото, където според моделите трябва да се търгува.

"Не получавам печалба от злато, но мога да получа печалба от пари. Къде ще отида?" каза Антъни Саглимбене, главен пазарен стратег в Ameriprise Financial Inc., цитиран от финансовото издание Bloomberg. "В това отношение съм изненадан колко устойчиво е златото."

Трябва ли да купувате злато в момента?

Трябва ли да купувате злато в момента?

В момента то е почти толкова надценено, колкото и в най-лошите му времена от новата история

"Премията" продължи повече от година, тъй като рекордното изкупуване на злато от централните банки помогна на метала да устои на затягането на паричната политика в световен мащаб.

Има някои първоначални признаци, че суверенното търсене започва да се забавя, което прави златото по-уязвимо на спадове. Решаващо за перспективите ще бъде дали институционалните инвеститори ще решат да го продадат в бъдеще.

Въпреки това, някои анализатори твърдят, че вместо да се разпадне напълно, връзката на златото с основните му двигатели просто е била нулирана на по-висока база.

Това може да му позволи да постави рекорд, ако доходността или доларът спаднат отново, според Маркъс Гарви от Macquarie, който предвижда цените да се покачат до 2100 долара за унция през следващата година, тъй като икономиката на САЩ се забавя.

"Има пробив на ниво по-високо в номиналната цена на златото", каза Гарви. "След като получите финансовите потоци като попътен вятър, мисля, че това ще предизвика приличен тласък нагоре."

Подкрепа за златото, може да идва от сътресенията, които обхванаха финансовия сектор на САЩ през март. Реалната доходност и доларът паднаха, докато Silicon Valley Bank се движи на ръба, предизвиквайки нови притоци в обезпечени със злато борсово търгувани фондове.

Въпреки че вече се търгуваше с висока премия, металът се повиши почти до рекорда, който постави по време на пандемията, но в крайна сметка се срина с отслабването на кризата и инвеститорите продадоха на по-високите цени.

Други обаче са по-скептични за повторение, особено предвид заплахата от отстъпване на банковата криза и облигациите, предлагащи значителна доходност за първи път от години. Тъй като златото изглежда сравнително скъпо, то може да се затрудни да привлече значими потоци дори при забавяне на икономиката в САЩ.

Вярно ли е: Индийските жени притежават 11% от световното злато?

Вярно ли е: Индийските жени притежават 11% от световното злато?

В Индия златните бижута и други такива изделия са най-желаният подарък

"Има други активи като дългосрочни облигации, които могат да се използват в портфейла за същата цел като златото, но идват с пренасяне", каза Марко Пиерсимони, съуправител на фонда Pictet Multi Asset Global Opportunities на стойност 6,2 милиарда евро, който е намалил наполовина разпределението си за благородния метал през последните 12 месеца. "В настоящата среда златото не е много убедителен актив за диверсификация."

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на метала на стоковите пазари!