Китай пое необичаен ход, като нареди на най-големите държавни предприятия в страната да излязат на печалбата през тази година. Така правителството в Пекин увеличава натиска си върху лошо управляваните компании, пише Bloomberg.

Държавната Комисия за надзор и администрация на активите е съобщила за декрета на старши мениджъри на 15 януари. Той важи за всички 98 централни държавни предприятия. За първи път в историята Китай предприема подобен ход, казват източници на изданието.

Все още остава неясно какви ще бъдат наказанията, ако заповедта не бъде спазена. Китайските власти не предоставят информация за финансовите резултати на отделните компании. Общата сметка обаче показва, че печалбата им се е повишила с 15% през 2017 г., най-бързия темп в последните пет години, до 219 милиарда долара.

Този ход е поредният знак, че Комунистическата партия затяга хватката си над оценения на 24 трилиона долара сектор. Президентът Си Дзинпин ги призова да станат "по-силни, по-добри и по-големи" през следващите пет години.

Държавните предприятия представляват около 40% от индустриалните активи в Китай и създават около 20% от работните места в градовете.