Китай не е единственият азиатски пазар, който е жертва на енергийната криза. Индия също е на ръба на подобно явление.

Повечето индийски електроцентрали, които генерират електроенергия чрез въглища, отчитат притеснително ниски нива на запасите. Това се случва на фона на търсенето на електроенергия и възстановяването на икономиката, предава CNBC. Въглищата представляват около 70% от производството на електроенергия в Индия.

Потенциална енергийна криза би имала негативно въздействие върху икономическо възстановяване на Индия, казва Кунал Кунду, който е икономист в Societe Generale.

Въглищните централи в Индия изчерпват запасите си, като повече от половината от заводите имат запаси за по-малко от седмица. Страната ще се нуждае от повече доставки от чужбина, за да компенсира слабото вътрешно производство.

За сравнение, през последните четири години запасите от въглища, които електроцентралите са имали, са били за около 18 дни, според експерти.

Причината за сегашната ситуация може да се обобщи с комбинация от някои фактори. Индия отбеляза скок в търсенето на електроенергия между април и август. Това дойде на фона на икономическото въстановяване след опустошителната втора вълна на Covid-19, което беше по-рязко от това, което мнозина очакваха.

Китай нареди на мините да увеличат драстично добива на въглища

Китай нареди на мините да увеличат драстично добива на въглища

Така страната иска да се пребори с енергийната криза

Компаниите са имали малко запаси и не са очаквали подобен скок в търсенето на енергия.

Други фактори също обуславят рязкото покачване на цените на газа, както и спиране на поддръжката на атомните електроцентрали. Това доведе до увеличаване на производството на електроенергия от въглища.

Индия е третият по големина вносител на въглища в света. И все пак разликата между покачващите се международни цени на въглищата и вътрешните цени доведе до рязък спад на вноса през последните месеци, който е спаднал с 45% през юли и август на годишна база. Спадна и производството на електроенергия от крайбрежните електроцентрали, които разчитат основно на вносни въглища.

Вносът на въглища е възпрепятстван от прекъсвания във веригите на доставките, заради пандемията и логистичните проблеми. Транспортните разходи нарастват, заради по-голямото търсене логистични услуги и заради големи задръствания по пристанищата.

Цените на въглищата в Индия се определят най-вече от държавната Coal India. Когато международните цени се повишат, вътрешните цени не се повишават така сериозно, за да не повлияе това на цените на електроенергията и инфлацията.

Енергийното министерство на Индия успокоява гражданите, че страната има достатъчно въглища, за да отговори на нуждите и че опасенията от прекъсване на електрозахранването са "неоснователни".

Търсенето на въглища ще се повиши догодина

Търсенето на въглища ще се повиши догодина

След 5% спад през 2020 г.