Китай пусна на вода трети самолетоносач. По този случай е била организирана специална церемония в корабостроителния завод в Шанхай, съобщи китайската информационна агенция Синхуа, цитирана от Франс прес.

Това е вторият самолетоносач, произведен самостоятелно от Китай и той е много по-усъвършенстван от технологична гледна точка от своите предшественици. Основното му технологично предимство е, че е по-голям и че разполага със система за катапултиране, отбелязва Синхуа.

Той ще бъде предаден на военноморския флот след провеждането на серия от тестове в морето. Синхуа не уточнява кога точно самолетоносачът ще премине във флота, обаче очакванията са това да е поне след година.

Самолетоносачът е с наименувание "Фузцян", т.е. като една от китайските провинции, подобно на другите два китайски самолетоносача - "Ляонин" и "Шандун".

Китай пусна на вода третия си самолетоносач на фона на сериозното напрежение със САЩ във връзка с Тайван - остров с население от 24 милиона души, който Пекин разглежда като своя историческа територия, отбелязва Франс прес.

Русия ще строи първия си ядрен самолетоносач, след като бракува единствения, който има

Русия ще строи първия си ядрен самолетоносач, след като бракува единствения, който има

Руският флот не разполага с нито един самолетоносач