Китай въвежда дигитален сертификат за ваксинирани срещу COVID-19 за своите граждани, които планират трансгранични пътувания, предава Reuters.

Вече няколко държави яколко държави, включително Бахрейн, въведоха сертификати за да се идентифицират ваксиниранираните срещи ковид граждани. В Европейският съюз също се водят дебати за въвеждане на Covid паспорти.

Сертификатът, който се въвежда в Китай, ще съдържа информацията за ваксината, с която е имунизиран притежателят му и резултатите от теста за коронавирус според информация на уебсайта на Министерството на външните работи.

Все още не е ясно в кои държави ще бъде признат сертификатът на Китай.

Сегашните изисквания за карантина за хора, пристигащи в Китай, остават в сила. Според говорител на Национална здравна комисия на страната е възможно ваксинираните хора все още да могат да бъдат заразени с вируса.

Междувременно наскоро стана ясно, че Израел ще раздава "зелени значки" на ваксинираните срещу ковид-19 за тези, които са получили двете дози ваксина. Това ще им позволява да посещават културни събития, ресторанти, дискотеки, да летят в чужбина и т.н.

"Зелената значка означава постепенно отваряне на страната", заяви премиерът Бенямин Нетаняху. Над 30 на сто от населението в Израел вече е получило втората доза.