Китай вече е най-богатата страна в света, като измести САЩ от първата позиция според данни от доклад на консултантската компания McKinsey. Според анализа богатството по света се е утроило през последните двадесет години, благодарение най-вече на сектора на недвижимите имоти.

Световното богатство се изчислява на 514 трилиона долара през 2020 г.,Това е с 358 трилиона долара повече от нивата от 2000 г., според доклада, цитиран от Bloomberg. "По-богати сме от всякога", казва Ян Мишке от McKinsey Global Institute.

Преди да се присъедини към Световната търговска организация, богатството на Китай е било 7 трилиона долара (през 2000 г.) До 2021 г. то е нараснало до 120 трилиона долара.

Междувременно САЩ наблюдават увеличение на богатството с над 100 процента през посочения период. То достигна 90 трилиона долара.

Повече от две трети от богатството в двете страни е концентрирани в най-заможните 10% от домакинствата, се добавя в доклада.

Недвижимите имоти представляват 68% от световното богатство, смята McKinsey, като е почти по равно разпределено между земеделски земи и жилища - съответно 35% и 33%.

Ръстът на цените на недвижимите имоти може да доведе до недостъпност на жилищата и финансова криза, подобна на тази през 2008 г. За Китай ристък може да има е още по-голям, заради дълга на строителни предприемачи като China Evergrande.