Представители на крупния китайски бизнес са в България, за да проучат възможностите за инвестиции. С тях разговаря и премиерът в оставка Бойко Борисов, съобщават от правителствената информационна служба.

Китайските инвеститори изтъкнаха, че интересът им към нашата страна е последица от установените добри отношения между Борисов и президента и министър-председателя на Китай Си Дзинпин и Ли Къцян.

Двете страни са се обединили около оценката за активизиране на двустранните бизнес контакти в последните години. Това е станало след българското участие на най-високо равнище в инициативата 16+1, проведените икономически форуми и създадените възможности за обсъждане на конкретни проекти между представителите на бизнеса от двете страни.

На срещата присъства и вицепремиерът Томислав Дончев. Участие взеха вицепрезидентът на Alibaba Group Сън, президентът на GS-Solar Company Лин и президентът на GoldPoly Group Хонг. Те са съпровождани от досегашния ни генерален консул в Шанхай Димитър Абаджиев.

Alibaba Group има идеи за създаването на логистичен център за развиваната от тях онлайн търговия, който да обслужва поръчките в цяла Европа. Те имат намерение да предлагат на международните пазари български стоки и храни.

GS-Solar Company пък възнамерява да създаде завод за производство на соларни панели, а GoldPoly Group проявява интерес към изкупуването на български тютюн.

Бойко Борисов благодари на китайските власти за активизирането на двустранните икономически отношения. Създаването на по-добър бизнес климат и стимулирането на инвестициите чрез намаляване на административните тежести и осигуряването на стабилна среда за правене на бизнес било приоритет на правителството от първия му ден.

Борисов изтъкна, че предимства на България са не само ниските данъци, но и стабилността, която страната ни излъчва като финансов и икономически субект в Европейския съюз.