България е най-евтината страна за живот в целия Европейския съюз, показват последните данни на Евростат.

Цените на стоките и услугите у нас са на 48% от средното ниво за Съюза. В Дания пък е най-скъпо - 139% от средните за общността. Малко по-евтино е в Ирландия (125%), Люксембург и Швеция (124%), Финландия и Великобритания (121%).

Малко по-скъпо от България е в Румъния - 52% от средното ниво и Полша - 53%.

Снимка 299338

Източник: Евростат

В рамките на Европейския съюз най-голяма е ножицата в цените на алкохола и цигарите, както и при ресторантите и хотелите.

Така в България цените на цигарите и алкохола са на 56% от средните, а в Ирландия и Великобритания е най-скъпо с почти три пъти повече - съответно 175% и 162% за двете държави. Евростат посочва, че голямата разлика се дължи частично и на различните данъци в отделните страни.

Най-евтини у нас са и хотелите и ресторантите - 44% от средното ниво у нас, през 53% в Румъния и 56% в Чехия до 150% в Дания и 144% в Швеция.

Най-малки са разликите при потребителската техника, което, пресметнато през доходите, ни поставя в незавидно положение. Въпреки това в абсолютна стойност и тук цените у нас са най-ниски - 81% от средните до 136% в Швеция.

Разликата при храните също не е чак толкова драматична - от 71% у нас до 148% в Дания.

Евростат публикува и полезна графика, благодарение на която всеки може да сравни лесно цените. Тя може да бъде намерена тук.