Турция е един от големите търговски партньори на България извън Европейския съюз (ЕС), а редица компании от южната ни съседка имат производства у нас.

По време на среща с турския министър на митниците и търговията Бюлент Тюфенкчи премиерът Бойко Борисов коментира, че инвестициите на бизнеса от съседката ни възлиза на 24,5 милиона евро за първите три месеца на годината и това бележи увеличение от началото на 2017-а.

По думите на министър-председателя ръстът на търговията между двете съседни държави говори за наличие на потенциал, който може допълнително да се развива. Борисов акцентира върху стремежа на кабинета да подобрява условията за правене на бизнес в България, съобщиха от Министерския съвет.

"Отличните добросъседски отношения между България и Турция са предпоставка за засилване на икономическото сътрудничество в интерес на двете страни", посочва Бойко Борисов.

По време на срещата беше обсъдено също сътрудничеството между митническите служби на България и Турция и значението на навременния обмен на информация в тази сфера. Борисов изтъкна и мерките, които страната ни взима за борба с контрабандата и охрана на границите.

Министърът на финансите Владислав Горанов и турският министър на митниците Бюлент Тюфенкчи разговаряха за ролята на България като "врата" към Европа за турската държава.

Борбата с контрабандата и нелегалния трафик бяха посочени като приоритетни и за двете страни. Обсъдени бяха възможните мерки, които да допринесат за подобряване на работата на митническите служби на граничните контролно-пропускателни пунктове, облекчаването на трафика, намаляването на натовареността и оптимизирането на процесите.