Европейските земеделци се подготвят да торят почвата след зимата. Рекордните цените на торовете обаче не им оставят особен избор: или ще трябва да използват по-малко, или да прехвърлят разходите нагоре по веригата, пише Bloomberg.

За тези, които гледат суровини като царевица и пшеница, сега ще е първият път, в който се оказват изложени на кризата с торовете, подхранена от недостига на енергия. Нужните химикали вече струват далеч повече. Европа страда, тъй като производителите на торове забавиха или спряха временно дейност заради високите цени на природния газ. Според руската VTB Capital недостигът на торове на Стария континент може да достигне 9 процента от годишните нужди през първото полугодие на 2022 г.

Заради недостига се прогнозира и продължаващ ръст на цените на храните.

Множество земеделци изчакват с купуването, като се надяват, че цените ще се успокоят през следващите седмици. Много от тях планират и да употребят по-малко торове.

В Унгария употребата на азотен тор ще спадне с 30-40 процента този сезон, което пък ще намали реколтата, според Раско, агрикултурен икономист със собствени ферми. "Ако има суша към края на април и май, ефектът ще е още по-унищожаващ, тъй като азотът помага на растенията да преживеят сухите дни", казва той.Георги

Именно азотните торове са ключови за пролетния растеж в Европа и се използват от февруари нататък. Те са и най-засегнатите от енергийната криза, тъй като производството им използва газ.

В последните дни цените на природния газ спаднаха драстично и някои от големите производители на торове като Yara International възстановиха капацитета си. Но положението все още е тежко и предлагането е ограничено.

Очакват се високи цени на изкуствените торове и през 2022 година

Очакват се високи цени на изкуствените торове и през 2022 година

Наблюдава се четирикратно увеличение на разходите на големите производители на торове в Европа и Азия на фона на газовата криза