Студеното време през май причини най-големият спад на продажбите на дребно във Великобритания тази година. Потребителите отложиха покупките на летни дрехи, пише Reuters, цитирайки Службата за национална статистика.

Това е вторият пореден месец, в който продажбите намаляват. През април спадът бе 0,1 процента, а през май - 0,5 процента.

Данните създават и повод за притеснение, че потребителите започват да затягат колана. През миналата година именно те движеха икономиката напред, докато бизнесът рязко намали инвестициите заради несигурността, която Brexit поражда.

През първите месеци на 2019 година именно потребителските разходи и увеличаването на запасите от консумативи от компаниите подкрепиха растежа. Сега обаче явно се задава забавяне, което ще даде повод на Централната банка на Англия да се въздържи от повишаване на лихвите.

Междувременно министърът на финансите Филип Хамънд се очаква да предупреди, че Brexit без сделка ще удари тежко икономиката на Острова, ще унищожи заделението £26,6 милиарда и ще създаде предпоставки за разделяне на Обединеното кралство.

Кандидатите да наследят Тереза Мей начело на консервативна партия, включително Борис Джонсън, който изглежда с най-големи шансове, обещават излизане на Великобритания от Европейския съюз на 31 октомври с или без сделка.

Ford затваря завода си за двигатели във Великобритания

Ford затваря завода си за двигатели във Великобритания

Там се правят двигатели за моделите Fiesta и B-Max