2020 година беше катастрофална за редица сектори, сред които и туризмът. Авиоиндустрията премина през най-тежката криза в историята си заради блокираните международни пътувания, но надеждата на компаниите е, че това лято ще компенсира част от загубите им.

Авиопревозвачите имат повече от оптимистични очаквания за лятото в Европа, след като ваксинационната кампания ще позволи ограниченията да бъдат свалени.

Един от ключовите туристически пазари в Европа - Англия, отвори границите си за международни пътувания от началото на тази седмица. Все пак туристите ще трябва да правят бързи тестове за коронавирус за своя сметка и да спазват карантина в някои случаи.

Това е повече от добра новина за две държави - Гърция и Португалия, които очакват да привлекат много британски туристи през топлите месеци.

Гърция отваря туризма си тази събота. Как ще се влиза в страната?

Гърция отваря туризма си тази събота. Как ще се влиза в страната?

Зелените паспорти влизат в сила от 1 юни

Въпреки все още съществуващите ограничения в някои страни, от туристическия бранш и от авиосектора смятат, че Европа ще навакса с темпа на ваксиниране бързо и това ще доведе до много по-активен летен сезон в сравнение с 2020 година.

"Това, което е различното този път е успехът на ваксинационната програма", посочва главният изпълнителен директор на EasyJet Йохан Лундгрен пред CNN Business. "Ваксините се разпространяват доста ефективно и бързо и в останалите части на Европа", посочва той.

През миналата година Старият континент отчете 70% спад на пътуващите или с над 500 милиона по-малко международни туристи, показаха изчисленията на Световната организация по туризъм към ООН. Това беше най-големият срив в абсолютна стойност и той засегна тежко традиционните притегателни точки за пътуващите, като Испания, Италия и Гърция.

Ryanair с рекордна загуба след 80% спад на полетите си по време на пандемията

Ryanair с рекордна загуба след 80% спад на полетите си по време на пандемията

От авиопревозвача обаче са убедени, че възстановяването на сектора е започнало

Сега Европейския съюз (ЕС) обмисля пълно отваряне от юни за ваксинирани туристи от държави с нисък брой на заразените. Това ще бъде от голямо значение и за най-голямата авиокомпания за нискотарифни полети на континента Ryanair.

Въпреки че тя отчете най-големия срив в приходите в историята си, сигналите за 2021 година са добри. Само от април насам резервациите на билети са се увеличили от 500 хиляди до 1,5 милиона броя седмично.

Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О'Лиъри обаче е сигурен, че това лято ще помогне за възстановяването на сектора. Той посочва, че остава оптимист, че ако Европа успее да ваксинира по-голямата част от населението си до края на юни, ограниченията, свързани със задължителни тестове и карантини, могат да отпаднат.